Se bodo šole odprle samo ob samotestiranju učencev?

Vir: Pixabay.com

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je konec tedna osnovnim šolam poslalo obvestilo. Gre za informativno zbiranje podatkov o učencih, ki bi sprejeli prostovoljno samotestiranje na covid.

»Obveščamo vas, da smo bili seznanjeni z možnostjo, da bi učenke in učenci od 7. do 9. razreda osnovne šole izvajali prostovoljno samotestiranje na novi koronavirus. Če bo sprejeta odločitev, da omenjenim učencem ponudimo možnost samotestiranja, bi se prva lahko pričela 15. aprila. Šole ter zainteresirani učenci bi v tem primeru pravočasno prejeli vsa potrebna navodia in video gradiva, ki jih pripravlja Ministrstvo za zdravje,« je zapisano v obvestilu. Kot so zapisali je čas za zbiranje podatkov vseh učencev do srede, 7. aprila.

Stekla je peticija

V civilni iniciativi Otrok ne damo s peticijo, ki jo je do zdaj podpisalo okoli 17500 ljudi, sporočajo, da ne bodo dovolili samotestiranja otrok, kar je kot možnost za dijake in učence zadnjega triletja osnovnih šol v četrtek napovedal minister za zdravje Janez Poklukar. Tudi ravnatelji so nad takšno napovedjo presenečeni in skeptični.

Pod pretvezo »lažjega« ponovnega odpiranja šol je Ministrstvo za zdravje pričelo s pripravami za testiranje otrok, so zapisali na strani peticije.

Prihodnji teden izobraževanja

V namen izvedbe testiranja v prihodnjem tednu napovedujejo celo izobraževanje delavcev v vzgoji in izobraževanju. Janez Poklukar: »Da bi lažje omogočili vrnitev otrok v šole, se na ministrstvu pripravljajo na uvedbo samotestiranja v šolahV prihodnjem tednu bi potekala izobraževanja zaposlenih v šolstvu, teden kasneje pa bi sledila potem tudi izvedba v šolah, s čimer bi lahko po 11. aprilu ohranili odprte šole.«

Več informacij predvideno v torek

Kot je za STA dejal predsednik Združenja ravnateljev in ravnateljic osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregor Pečan, tega na šoli, ki jo vodi, ne bodo naredili, dokler ne bodo dobili konkretnejših podatkov, za kakšne vrste testiranja gre, kje se bo izvajalo, kako se bo zajemalo podatke in kam jih je treba pošiljati. “Brez tega starši kar tako ne bodo prijavljali svojih otrok za samotestiranje,” je dejal. Na konkretnejša navodila bodo na šoli počakali do torka. Če jih bodo dobili, bodo podatke o interesu za samotestiranje zbrali in jih posredovali ministrstvu, je dejal.

Si pa želi, da se odgovorni zamislijo, ali ni za nizko stopnjo zaupanja v javnosti krivo ravno to, da so ukrepi preslabo predstavljeni.

Oddaj komentar