Odpoklicali so priljubljen prigrizek

Po podatkih odpoklicev Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so odpoklicali bio koruzne tortilja čipse različnih blagovnih znamk, zaradi prisotnosti tropanskih alkaloidov.
Izdelki so bili na voljo v trgovskih centrih E-Leclerc, Afirmat d.o.o., Steelplast d.o.o., Spar Slovenija d.o.o. ter drogerijah Mueller. Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) svetuje: “v primeru, da imate ta izdelek doma, ga ne uporabljajte. Če ga boste vrnili v trgovino, kjer ste ga kupili, vam je trgovec dolžan vrniti kupnino.”

Vir: zps.si

Po poročanju Zveze potrošnikov Slovenije izdelki vsebujejo tropanski alkaloid. Gre za strup, ki ga vsebujejo nekatere rastline. “V živilih se lahko pojavijo kot onesnaževala v postopku kmetijske pridelave. Simptomi zastrupitve z njimi so široke zenice, suha usta, omotičnost, težave z odvajanjem urina, nemir, paranoja, pospešeno ali upočasnjeno bitje srca, vroča koža in halucinacije,” poroča ZPS.

Ob tem pa še svetujejo, da v primeru, da imate ta izdelek doma, ga ne uporabljajte. “Če ga boste vrnili v trgovino, kjer ste ga kupili, vam je trgovec dolžan vrniti kupnino,” pravijo na ZPS.

Podrobnosti o izdelkih preverite tukaj.

 

Oddaj komentar