Od včeraj v Mariboru 165 novih okužb, hospitaliziranih več kot 200 bolnikov

FOTO: UKC Maribor

V torek so v Sloveniji opravili 7178 testov in potrdili 2429 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je tako znašal 33,8 odstotka, je objavila vlada. Hospitaliziranih je bilo 1285 bolnikov, od tega 199 na intenzivni negi. V domačo oskrbo so odpustili 88 oseb, umrlo pa je 57 bolnikov s covidom-19 oz. dva več kot dan prej. 

V torek so v bolnišnicah zdravili 14 bolnikov s covidom-19 manj kot v ponedeljek. Tudi na intenzivni negi je bilo v torek manj bolnikov s koronavirusom, in sicer 11 manj. V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so trenutno hospitalizirani 204 bolniki s covidom-19, od teh jih 43 potrebuje intenzivno zdravljenje. Skupno število vseh umrlih v Mariboru se je žal ponovno povišalo in zdaj znaša 159, skupno število vseh do sedaj odpuščenih covid bolnikov pa se je povzpelo že do številke 560.

Število smrti bolnikov s covidom-19 je bilo v torek drugo največje v posameznem dnevu doslej. Več jih je bilo le 23. novembra, ko je umrlo 59 covidnih bolnikov. V torek je 42 oseb umrlo v bolnišnicah, 15 pa v domovih za starejše, je na dopoldanski novinarski konferenci povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Nova žarišča po državi

Po njegovih besedah torkovi podatki kažejo na nova žarišča po državi. Med njimi izstopajo Krško s 97 okužbami, Slovenska Bistrica s 73, Novo mesto s 77, Koper s 66, Idrija s 56, Velenje s 55, Trebnje z 32, Šentjur s 30, Ilirska Bistrica z 32 in Brežice s 37 novo potrjenimi okužbami. V Ljubljani so v torek našteli 219 okužb in 165 v Mariboru.

Glede na statistične regije pa ni bistvenih sprememb, je dejala namestnica predstojnika centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Nuška Čakš Jager. Število okužb se je najbolj zmanjšalo na Gorenjskem, ostale regije pa so obstale na platoju ali pa se število okužb v primerjavi s preteklim 14-dnevnim obdobjem povečuje. Velik porast števila okuženih beležijo predvsem pri starejših od 85 let ter med delovno aktivno populacijo med 35 in 54 leti.

Globalno zabeleženih več kot 63 milijonov potrjenih primerov

Torkov višji delež pozitivnih testov (v ponedeljek je ta znašal 22 odstotka) gre po njeni oceni morda pripisati uvedbi hitrih testov, pozitivne rezultate katerih pa nato potrjujejo še s testi PCR. Podobno je komentiral tudi Kacin. Kot je dejal, PCR testiranje oseb, ki so jim okužbo potrdili že s hitrim antigenskim testom, daje višji “izplen” oz. delež pozitivnih testov.

Čakš Jagrova se je dotaknila tudi epidemioloških razmer v svetu in v Evropi. Do torka so globalno zabeležili več kot 63 milijonov potrjenih primerov, največ v ZDA, Indiji in Braziliji. Število smrti je najvišje v ZDA. “V Evropi imamo preko 18 milijonov potrjenih primerov, po okužbah prednjači Rusija, število smrti je najvišje v Veliki Britaniji,” je naštela. V EU se stanje izboljšuje v 20 članicah. Franciji je v primerjavi zadnjega tedna s tednom prej uspelo znižati število primerov za okoli 50 odstotkov. Povečuje število primerov predvsem v baltskih državah in na Madžarskem.

Evropske države s približno enakimi ukrepi

Kot je še pojasnila, evropske države precej enotno uvajajo približno enake ukrepe. Zato tudi ne more izpostaviti ukrepa, ki bi ga lahko iz druge države prenesli k nam in rekli, da je bilo to tisto, kar je odločilo v upadanju števila okužb. Prav tako evropske države še ne podajajo analiz uspešnosti ukrepov za zajezitev širjenja okužbe. Čakš Jagrova je ob tem poudarila, da je pomembno, da vsak posameznik dosledno spoštuje ukrepe.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar