Obeležujemo 150-letnico Plečnikovega rojstva

Ob 150-letnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika je Vlada Republike Slovenije razglasila leto 2022 za Plečnikovo leto. Življenju in delu arhitekta bo posvečeno raznoliko dogajanjem skozi celo leto. V prihodnjih dneh bo na strani Ministrstva za kulturo zaživela spletna stran, ki bo omogočala vpogled v številne dogodke po vsej Sloveniji.

“Ob tej priložnosti vabimo organizatorje dogodkov, da nam na elektronski naslov pr.mk@gov.si pošljejo kratko predstavitev načrtovanega dogodka (kaj, kdaj in kje) in nam pomagajo soustvarjati spletno stran, posvečeno Plečnikovemu letu. Preden pa spletna stran zaživi, vabimo na nekatere dogodke, ki bodo potekali v prihodnjih dneh, tesno ob Plečnikovem rojstnem dnevu,” so zapisali na ministrstvu.

V Plečnikovi hiši si je od danes, 21. januarja, moč ogledati razstavo “Plečnik in pika. Stripovska oživitev arhitekturnega mojstra”, ki osvetljuje nastajanje biografskega stripa o Plečniku. Strip bo zaradi izjemnega odziva javnosti ob odprtju razstave doživel že svoj prvi ponatis. V nedeljo, 23. januarja, Plečnikova hiša vabi na dan odprtih vrat.

Poleg zanimivih vodstev po Plečnikovi hiši, v kateri je arhitekt bival dobrih 35 let, bo obeleževanje rojstnega dne cel teden potekalo tudi na facebook strani hiše: spoznavali bomo zanimivosti iz Plečnikovega življenja, voščili Plečniku in se preizkusili v nagradnem izzivu za družine.

V soboto, 22. in v nedeljo, 23. januarja, bo Cankarjev dom v počastitev obletnice zvečer svetlobno obarvan v oranžno, ki je ena izmed vodilnih barv v koloritu Cankarjevega doma, arhitekturnega dosežka Plečnikovega učenca Edvarda Ravnikarja.

Muzej za arhitekturo in oblikovanje v torek, 25. januarja, pripravlja spletni pogovor z naslovom “Oblikovanje mesta po meri človeka – dela Jožeta Plečnika v Ljubljani”. Razprava bo tekla o vprašanjih, kot so: Kakšen je sodoben pomen Plečnikovih del? Kako danes občutiti mesto in razmišljati o njem? Kako umestiti človeka v središče javnega življenja? Na kakšen način povezati strokovnjake, uporabnike in skupnosti?, in še o mnogih drugih. Odgovore na vprašanja bodo iskali Boštjan Vuga, Nika Grabar, Matjaž Uršič, Neža Čebron Lipovec in Matejem Andražem Vogrinčičem. Spletni pogovor bo moč spremljati v živo prek kanalov na družbenih omrežjih YouTube in Facebook (MAO Slovenija).

Da bo praznovanje Plečnikovega leta tudi vizualno prepoznavno, je na pobudo Muzeja in galerij mesta Ljubljane in Plečnikove hiše poskrbel oblikovalec Bojan Lazarevič, sicer tudi avtor grafične podobe Plečnikove hiše. Pripravil je večplasten logotip jubilejnega leta, s katerim bodo lahko različni partnerji opremili svoje programe. Logotip bomo objavili na spletni strani ministrstva, posvečeni arhitektu Plečniku.

foto: ljubljana.si

Oddaj komentar