Ob mednarodnem dnevu študentov opozorila, da ukrepi poglabljajo socialne razlike med študenti

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Danes je mednarodni dan študentov. Na ta dan študenti opozarjajo na aktualno problematiko. V Študentski organizaciji Slovenije tokrat opozarjajo, da bodo ukrepi za boj proti epidemiji koronavirusa še bolj poglobili socialne razlike med študenti.

V Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) se že leta borijo za gradnjo novih študentskih domov in prevetritev štipendijske politike, je povedal njen predsednik Klemen Peran. “Prav šibka socialna podpora v obliki prenizkih državnih štipendijah je v kombinaciji z neustrezni ukrepi ob omejitvi gibanja in zmanjšanju obsega študentskega dela najbolj prizadela socialno ogrožene študente oz. tiste, ki si morajo študij sami plačevati, študentske družine ter tiste, ki morajo zaradi neustrezne socialne in zaposlovalne politike pomagati staršem, da preživijo družino,” je pojasnil. Ob tem je omenil predlog ukrepa glede subvencioniranja javnega potniškega prometa v zakonu o prevozih v cestnem prometu, ki je v javni obravnavi in ki za dijake in študente predlaga uvedbo teh tudi v poletnih mesecih. “To bi bil napredek, če ne bi te bile v preteklih letih zanje brezplačne,” pravi Peran. Za razliko od upokojencev, ki jim je omogočen brezplačen potniški promet, je treba od dijakov in študentov ter njihovih družin iztisniti še nekaj dodatnih evrov, namesto da bi mlade spodbujali k izobraževanju, je prepričan predsednik krovne študentske organizacije.

Zato v ŠOS znova opozarjajo, da bo nadaljnje zanemarjanje predvsem socialnih politik za študente pogubno, saj bodo obupani mladi raje kot študij izbrali zaposlitev, s čimer se bo pričela negativna spirala razvoja slovenske družbe. Vlado ob tem dnevu pozivajo k investiciji v mlade, v izobraževanje in s tem v prihodnost Slovenije, je še dodal Peran.

Tudi v Zavodu Nefiks ob mednarodnem dnevu študentov naslavljajo problematiko razkoraka med znanji, ki jih nudi izobraževalni sistem, in potrebami gospodarstva. Ob povečanju deleža visoko izobraženih v državah EU prihaja do vse večjega neujemanja stopnje ali področja izobrazbe s poklicem oziroma z zahtevami delovnega mesta. Tudi v Sloveniji je ta razkorak, kot so poudarili v izjavi za javnost, vedno bolj opazen. Ker je izobraževanje vse bolj pomembno, je soočanje s problematiko “zašolanih” mladih ljudi po mnenju zavoda ključnega pomena.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar