Danes obeležujemo mednarodni dan študentov

Po svetu danes obeležujemo mednarodni dan študentov v spomin na nacistično okupacijo študentskih domov praške univerze in deportacijo več kot 1200 študentov v koncentracijska taborišča leta 1939. Za dan študentov ga je razglasil mednarodni študentski svet v Londonu 1941. Sčasoma je ta dan postal simbol za študentska prizadevanja po vsem svetu.

Na ta dan tako študenti po vsem svetu glasno opozarjajo na aktualno problematiko. Tudi na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) vsako leto še dodatno opozorijo na pomen dostopnega in kakovostnega izobraževanja ter aktualne izzive študijske in študentske problematike. Tokrat opozarjajo na nesistemske rešitve zakonodaje, ki študentom onemogočajo dostop do priborjenih in zasluženih pravic, so sporočili iz ŠOS.

Na ŠOS so prejeli veliko število pritožb študentov, ki jim je bil otežen dostop predvsem do socialnih pravic in do izobraževanja. V času ohlapnejše proračunske politike zato menijo, da je treba nasloviti prav te neenakosti, ki nekatere študente postavljajo v neenak položaj.

V ta namen so pripravili nabor ukrepov za izboljšanje položaja študentov. Na ŠOS so predloge preučili in jih v prihajajočih mesecih nameravajo v zakonodajni obliki predstaviti pristojnim ministrstvom in poslancem DZ.

Med izzivi izpostavljajo bivanje študentov višjih šol v študentskih domovih, obvezno zdravstveno zavarovanje za vse študente, ne glede na starost in zvišanje državne štipendije linearno za 75 odstotkov.

“Čas je, da posledice konjunkture začnemo čutiti tudi študenti, da se začne gradnja študentskih domov in se zvišajo štipendije. Želimo si živeti v družbi, kjer bo izobraževanje omogočeno vsem ne glede na to, kako premožni so njihovi starši. Zavedamo se, da se bomo morali za tako družbo vedno znova boriti, in zakon, ki ga bomo pripravili, bo del borbe za boljši položaj študentov,” je dejal predsednik ŠOS Klemen Peran.
Vir:Lokalec.si

Oddaj komentar