Nobena štajerska občina (še) ni bila dovolj razvojno prodorna

Štajerskih občin še ni bilo med prejemnicami nagrade Zlati kamen, ki jo že od leta 2012 podeljujejo razvojno najbolj prodornim občinam v Sloveniji. Letos je zmagovalka Občina Podčetrtek. Sta pa bila Maribor in Ptuj lani med finalisti, na kar je Mestna občina Ptuj postala zmagovalka vzhodno-slovenske regije (Podravje in Pomurje).

V okviru slovenske ISSO raziskave projekta Zlati kamen, že šest let identificirajo razvojno najbolj prodorne občine in vsako leto premeljejo okoli 160.000 podatkov. Informacijski sistem slovenskih občin (ISSO) vključuje 54 ključnih kazalnikov uspešnosti z osmih področij. Kazalniki ne merijo le stanja, ampak tudi aktivnosti in dinamiko sprememb skozi leta, s čimer se izkazuje razvojni napredek občine. Glede na to lestvico je Ptuj uvrščen na 53., Maribor pa na 73. mesto.

ptuj, most

Turizem pod drobnogledom
Nagrade Zlati kamen so doslej prejele občine Idrija, Postojna, Škofja Loka, Šentrupert, Ljubljana in Podčetrtek. Rdeča nit letošnjega odločanja je bil turizem. Ostale regijske zmagovalke so: občina Cerkno v prvi regiji zahodne Slovenije s Primorsko in Gorenjsko, Kamnik v tretji regiji od Posavja do Koroške in Lendava v četrti regiji vzhodne Slovenije.

Foto: Mediaspeed
Stolp Vinarium v Lendavi. Foto: Mediaspeed

Zakaj je Lendava letošnja zmagovalka regije?
Lendava je v zadnjih letih naredila razvojni preobrat, kakršnih v Sloveniji ni veliko. Po analizi ISSO je bila Lendava leta 2012 na 205. mestu med slovenskimi občinami. Zdaj analiza uvršča občino na 151. mesto. Občina dosega nadpovprečne rezultate na štirih pomembnih razvojnih področjih: življenjski standard, gospodarstvo, trg dela in učinkovitost delovanja. To je izjemen dosežek za kraj, ki je bil pred petimi leti prav na repu lestvice ISSO,” so med drugim zapisali v utemeljitvi. K hitremu razvoju sta največ prispevala skrb za podjetništvo in investicije ter razvoj turizma. “Prav s sistematičnim razvojem turizma je Lendava naredila močan zasuk iz industrijskega v postindustrijski kraj,” še piše v utemeljitvi. Dogodkom, kot je denimo svetovna prestolnica bograča so v ponudbo pred kratkim pridružil projekt Vinarium z razglednim stolpom, “ki je tako rekoč čez noč postal tretja najbolj obiskana atrakcija v Sloveniji.

1 KOMENTAR

  1. Slovenija je daleč preveč centralizirana v Ljubljani ! Slovenijo je potrebno decentralizirati in ponovno uvesti DEŽELNO UREDITEV TAKO KOT SMO ŽE IMELI ZA ČASA FRANCA JOŽEFA ! Naši sosedje imajo deželno ureditev tako Avstrija,Italija,Nemčija itd. Danes bi konkretno Štajerska prestolnica vodila in upravljala z Dravskimi elektrarnami !Potrebno je pod hitno uvesti referendum kdo je ZA in kdo PROTI !To je edina rešitev za Slovenijo. V Ljubljani je zaposlenih cca. 35.000 ljudi iz Slovenije ? Centralizacija povzroča še večjo revščino v Slovenijo SOS

Oddaj komentar