VIDEO: Zavod PIP na Gimnaziji Ormož organiziral dogodek z mladimi

Zavod PIP je na Gimnaziji Ormož organiziral dogodek z mladimi, kjer je bila v ospredju razprava o možnostih za mlade, da v kar največji meri izkoristijo svoje potenciale. V luči evropskega leta mladih je bilo izpostavljeno, kakšno podporo mladim omogočajo akterji na lokalni, nacionalni in EU ravni.

Poslanec v Evropskem parlamentu Milan Brglez je predstavil priložnosti v okviru program Erasmus+, Evropske solidarnostne enote in programa Ustvarjalna Evropa. “Možno je oditi v tujine, pridobiti izkušnje, ugotoviti, da je Evropa naša druga domovina in da se da marsikaj narediti.” Dotaknil se je dveh pomembnih politik, zelenega prehoda in digitalne prihodnosti: “Brez mladih mislim, da se parlament ne bi toliko zavzemal za celotno zadevo, tudi komisija v tem mandatu ne bi toliko pritiskala v to smer pravzaprav.”

Igor Jesih, podsekretar na Uradu za mladino RS in koordinator evropskega leta mladih v Sloveniji, je na tem mestu dodal, da so mladi slišani, tako ali drugače: “Pomembno je, da so aktivni, zmeraj glasni, da njihov glas prodre in morajo biti motivirani. Samo vprašanje časa je, kdaj se njihov glas širi ob razumnih, konkretnih predlogih, so pa realizacije samo vprašanje časa.”

Direktorica Ljudske univerze Ormož Viki Ivanuša je mlade pozvala, da razmišljajo čim bolj kritično ter se vključujejo v razprave o prihodnosti. Povprašali smo jo, kako spodbujajo potencial mladih na lokalni ravni: “Imamo velik privilegij, da lahko delamo z mladimi in jih spodbujamo, da razvijajo potencial, ki ga imajo v sebi.”

Dejstvo je, da imajo mladi velik potencial, zato se za uspehe teh generacij ni potrebno bati.

Več v prispevku.

Razprava je bila del serije dogodkov, ki so jih v Zavodu PIP poimenovali  »Evropski pikniki« in jih izvajajo v okviru projekta Evropa na našem pragu.

Oddaj komentar