Na Tržnici okusov bodo kuhali tudi dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor

FOTO: arhiv šole

Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor (SŠGT Maribor) je eko šola, kar pomeni, da v izobraževalni proces vključujemo tudi ozaveščanje dijakov o okoljsko odgovornem ravnanju, glede na naravo poklicev, za katere izobražujemo, predvsem o preprečevanju nastajanja odpadne hrane.

Ponosni so, da so Mariborske tržnice v svojem naslednjem projektu, ki se prične to soboto, 11. junija, na osrednji tržnici na Vodnikovem trgu, njihovo šolo prepoznale kot strokovnega partnerja, saj bodo obiskovalcem tržnice skupaj pokazali, kakšne kulinarične specialitete je mogoče ustvarjati iz sezonske hrane, ki jo prodajajo lokalni ponudniki.

“Z veseljem smo se odzvali povabilu, da z dijaki eno soboto v mesecu obiskovalcem predstavimo, kakšne okusne jedi je mogoče pripraviti iz lokalnih sezonskih sestavin. Dijaki se bodo na kuhanje pripravljali s šolskimi mentorji, recept, po katerem bodo kuhali, pa bo na voljo obiskovalcem Tržnice okusov,« je povedal ravnatelj SŠGT Maribor Dušan Erjavec. Projekt je nov korak pri spodbujanju dijakov, da opravijo čim več praktičnega dela, s katerim si nabirajo dragocene izkušnje pred vstopom na trg dela, sodelovali pa bodo predvsem tisti, ki se izobražujejo za poklic kuharja. »Gostinstvo in turizem sta panogi, ki ju je epidemija najbolj prizadela, hkrati pa je povpraševanje po kadru ogromno. Verjamemo, da tovrstni projekti pripomorejo k promociji poklicev, hkrati pa opozarjajo, da moramo te poklice bolj spoštovati in ceniti – tudi ko pride do plačila za strokovno opravljeno delo,” je prepričan Erjavec in doda, da tudi zaradi tega vodstvo šole skrbno izbira projekte, v katerih sodelujejo dijaki.

Obiskovalci Tržnice okusov na osrednji tržnici bodo pripravljene jedi lahko tudi okušali

Na Tržnici okusov bo vsako soboto dišalo iz loncev. “Enkrat na mesec bodo kuhali dijaki SŠGT Maribor, preostale kulinarične izzive pa bomo prepustili kuharskemu chefu Sebastijanu Žitniku, sicer zaposlenemu na SŠGT Maribor. V Mariborskih tržnicah si prizadevamo obiskovalce ozaveščati o pomembnosti kratkih in zanesljivih oskrbnih verig in visoki kvaliteti lokalno pridelane hrane. Ker se zavedamo, da nam pogosto zmanjka idej, kakšne jedi pripraviti iz lokalnih sestavin, smo se povezali s šolo, ki je v mestu in širše že večkrat dokazala, da po strokovnosti in inovativnosti sodi v sam slovenski vrh. Obiskovalci Tržnice okusov na osrednji tržnici bodo pripravljene jedi lahko tudi okušali, recept jedi pa bomo dopolnili tudi s seznamom ponudnikov na Mariborskih tržnicah, ki potrebne sestavine prodajajo,” je razložila Nataša Matijevič, vodja Mariborskih tržnic.

FOTO: Mariborske tržnice

Tržnica okusov bo obiskovalcem na voljo vsako soboto, med 10. in 13. uro na osrednji tržnici na Vodnikovem trgu, recepte jedi, ki jih bodo pripravljali dijaki, pa bodo objavljali tudi na profilih družbenih omrežij šole.

Oddaj komentar