Pfizer in BioNTech svoje cepivo proti covidu-19 zdaj testirata tudi na otrocih

Fotografija je simbolična

Podjetji Pfizer in BioNTech svoje cepivo proti covidu-19 zdaj testirata tudi na otrocih, starih od šest do enajst let. Prve testirane osebe so prve odmerke cepiva prejele v četrtek, a testiranje je šele v prvi fazi, so za nemško tiskovno agencijo dpa danes potrdili pri BioNTechu.

Testiranje v Evropi in ZDA

Če bo šlo vse po načrtih in se bo cepivo izkazalo kot varno in učinkovito tudi pri mlajših, bi lahko ustrezno dovoljenje zanj pridobili nekje v začetku prihodnjega leta, so še sporočili v podjetju. Testiranje izvajajo v Evropi in ZDA, zajelo pa naj bi okoli 4500 otrok.

Že v tretji fazi je medtem testiranje cepiva pri mlajših med 12. in 16. letom starosti, s katerim sta podjetji začeli lani jeseni. V tej raziskavi sodeluje 2259 otrok, rezultate, ki naj bi bili obetavni, pa naj bi objavili v kratkem, poroča dpa.

Obenem podjetji že načrtujeta tudi skorajšnji začetek testiranja cepiva pri otrocih, starejših od šest mesecev. “Mlajši otroci, ki predstavljajo velik del svetovnega prebivalstva, igrajo odločilno vlogo v našem boju proti covidu-19,” so poudarili pri BioNTechu.

Trenutno ima cepivo Pfizerja in BioNTecha v EU pogojno dovoljenje za uporabo pri osebah, starejših od 16 let.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar