Na sodišču obtožena preprodaje nedovoljenih snovi v športu

Danes bosta na mariborskem sodišču Igor Šalamun, atletski trener, in Boris Špes, nekdanji zdravstveni delavec na pljučnem oddelku Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Izrekla se bosta o krivdi, obtožnica pa jima očita neupravičeno proizvodnjo in promet z nedovoljenimi snovmi v športu.

Dopinška afera je znana od lanskega aprila, ko so tako Šalamuna kot Špesa kriminalisti pridržali, nato pa sta bila od letošnjega februarja v hišnem priporu. Najprej sta bili zaslišana pred avstrijsko protidopinško komisijo, kjer ju je Danijela Kuna, hrvaška atletinja, obremenila. Kuna je leta 2017 zmagala na maratonu v Linzu, potem pa je bila na dopinškem testu pozitivna.

Mariborsko sodišče

V preiskavi, v kateri so uporabili tudi prikrite preiskovalne ukrepe, so kriminalisti našli darbepoetin, nato pa še druge prepovedane snovi v športu. Obstajal je sum, da je Špes zdravila za prodajo na črnem trgu kradel iz bolnišnice, ob izrednem strokovnem nadzoru v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor niso našli nepravilnosti pri ravnanju z zdravili.

Oddaj komentar