Na protestu v Ljubljani prijeli nekaj oseb

protest na kolesih v Mariboru. Protestniki s transparenti

Medtem, ko je bil petkov protest na kolesih v Mariboru dokaj miren, pa ni bilo povsem tako tudi v Ljubljani, kjer je prišlo do prerivanja. Več protestnikov je preskočilo varovalno ograjo, nekaj deset jo je začelo podirati. Ker niso upoštevali ukazov, naj s tem prenehajo, je policija sedem oseb prijela in pripeljala na policijsko postajo. Izdali so jim plačilne naloge zaradi kršitve zakona o varstvu javnega reda in miru.

Protestniki so se v petek popoldne začeli zbirati v okolici Prešernovega trga, nekaj po 19. uri pa so se pričeli v koloni pomikati proti Trgu republike, kjer se jih je po podatkih policije zbralo okoli 5000, so zapisali na STA.

Kot so zapisali na policiji, so policisti na kraju opravljali naloge za varovanje državnega zbora, vzdrževali javni red in mir, zagotavljali varnost udeležencev protestnega shoda in urejali promet. Udeležence javnega zbiranja so tudi opozarjali, naj upoštevajo ukrepe, določene z odlokom za preprečevanje in širjenje covida-19. Dogodek je večinoma potekal mirno, so pa policisti zaprli več ulic v okolici z namenom zagotovitve varnosti. Okoli 20. ure je več protestnikov preskočilo varovalno ograjo, nekaj deset pa jo je začelo podirati. Policija je sedem oseb pridržala in pripeljala na Policijsko postajo Ljubljana Center, kjer se je pozneje zbralo nekaj deset protestnikov.

Zaradi varnosti prometa in protestnikov so policisti zaprli Trdinovo ulico. Poleg tega so pri varovanju shoda opravili osem postopkov ugotavljanja identitete in po trenutnih podatkih ugotovili še kršitev 7. člena zakona o varstvu javnega reda in miru. Policija je nadaljevala z zbiranjem obvestil.

Protestniki, ki sicer že več petkov zapored izražajo nezadovoljstvo z vladnimi ravnanji, so v Ljubljani tokrat sestopili s koles. Na Trgu republike so pred parlamentom izrazili nasprotovanje fašizmu, militarizaciji in represiji.

Pred zaščitno ograjo je prišlo tudi do prerivanja med policijo in manjšo skupino protestnikov s prekritimi obrazi in rdeče-črnimi zastavami. Predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju objavil fotografijo protestnikov s transparenti, na katerih je pisalo Smrt janšizmu! Svoboda vsem!, ter pripisal: “Organizirana grožnja s smrtjo ob podpori SD, LMŠ, Levice, RTV Slovenije, 24ur in Državnega tožilstva RS. Ni leto 1945, ampak Slovenija, 2020 – 21. stoletje.” Na zapise Smrt janšizmu je Janša v kontekstu groženj s smrtjo v preteklosti tudi že večkrat opozoril.
Vir: LOkalec.si

Oddaj komentar