Na nevarno cesto opozarja tudi Krajevna skupnost

Vir: Facebook

Potem ko smo objavili zgrožena svarila Limbušana D.K., so nam svoja stališča sporočili tudi iz Krajevne skupnosti (KS) Limbuš. Strinjajo se z opozorili, saj so jih tudi sami že večkrat naslovili na pristojne, “a kaj ko je že uro po odhodu policistov spet vse po starem“, je med drugim zapisal predsednik KS Limbuš Andrej Šauperl.

Za prometno ureditev na Robičevi ulici v Limbušu je pristojen Urad za komunalo, promet in prostor Mestne občine Maribor oz. Sektor za komunalo in promet, saj gre za občinsko cesto. “Z omenjenim uradom – sektorjem, smo o problematiki Šolske ulice in Robičeve ulice že velikokrat govorili in pošiljali naše pripombe oziroma predloge” uvodoma razlaga Šauperl in poudarja, da je aktulana prometna ureditev v tem delu Limbuša problematična z več vidikov: “Dejstvo je, da je dostop do vrtca ter šolski vhod za najmlajše (prvošolčke) prometno zelo nesrečno urejen prav iz Šolske ulice, saj se ta nahaja tako rekoč na precej nepreglednem ovinku, na katerem je Urad za promet pred leti uredil celo dvignjen prehod za pešce (ta bi naj služil osnovnošolcem za prečkanje ceste). Dejstvo je, da smo vsakodnevno priča gneči pred tem vhodom, ustavljanju in parkiranju na cestišču ter prehodu, saj vsakdo hoče z avtomobilom skoraj v otroško igralnico… Ker Šolska ulica nima naravnega izteka v neko drugo prometnico, marsikdo, namesto, da bi avtomobil obrnil in se odpeljal po isti ulici po kateri se je pripeljal, kot lažjo pot uporabi ulico skozi Robičevo naselje. Dejstvo je, da starši ne uporabljajo parkirišč nekaj metrov vstran. Prav tako je možen dostop do vrtca z druge strani, z urejenega parkirišča med vrtcem in pokopališčem, ki pa ga starši redko uporabljajo. Dejstvo pa je tudi to, da Robičeva cesta skozi Robičevo naselje Marlesovih hiš ni bila nikoli predvidena za motorni promet, saj so bila v ta namen prav ob Šolski ulici zgrajena parkirišča. Z leti so si prebivalci ob hišah naredili nadstreške in garaže in pešpoti so postale »ceste« in tudi parkirišča. Tako je velikokrat Robičeva ulica delno zaparkirana, kar seveda predstavlja še dodatno nevarnost za vse tam stanujoče.

sola, solska pot

Težave poznajo

Velikokrat so “na pomoč” poklicali mestno redarstvo in policijo, saj KS nima ne pristojnosti ne sredstev za urejanje te problematike, a dolgoročno se ni nič spremenilo. “O tem problemu sem se povsem slučajno pogovarjal z eno tam stanujočo krajanko prav te dni pred novoletnimi prazniki. Povedala mi je, da so se stanujoči že pogovarjali o zaprtju ulice z električnimi zapornicami, vendar o tem niso dosegli soglasja (eni so za, drugi proti, predvsem pa nihče ne ve, kdo bo plačal izvedbo in kdo bo kril vzdrževanje)“, je še zapisal Šauperl. Vprašanje pa je tudi ali je omenjeni ukrep izvedljiv, saj gre za javno cesto, zato se bo kot predstavnik KS Limbuš o tej rešitvi posvetoval z Uradom – sektorjem za promet. Med tem pa mi odgovorov iz Mestne občine Maribor v uredništvo še nismo prejeli.

Oddaj komentar