Na mariborskem sodišču začeli sojenje vpletenima v dopinško afero

Na mariborskem sodišču se je danes po skoraj desetih mesecih od predobravnavnega naroka začelo sojenje atletskemu trenerju Igorju Šalamunu in nekdanjemu zdravstvenemu delavcu na pljučnem oddelku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor Borisu Špesu, ki ju tožilstvo bremeni neupravičene proizvodnje in prometa z nedovoljenimi snovmi v športu.

Potem ko sta se oba decembra že izrekla za nedolžna, se je danes sojenje začelo z branjem obtožnice, v kateri tožilka Januša Kušar Rotman obema očita kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi snovmi v športu, Špesu pa tudi kaznivo dejanje proizvodnje in prometa s škodljivimi sredstvi za zdravljenje.

Odmevna dopinška afera je izbruhnila aprila 2019, ko so kriminalisti oba pridržali, nato sta bila najprej priprta, do konca lanskega februarja pa v hišnem priporu. Na zaslišanju pred avstrijsko protidopinško komisijo ju je najbolj obremenila hrvaška atletinja Danijela Kuna, ki je leta 2017 zmagala na maratonu v avstrijskem Linzu, nato pa padla na dopinškem testu.

Oba obtožena, ki sta se bolj ali manj z molkom branila že v preiskavi, tudi danes še nista želela podati zagovorov, saj sta povedala, da želita najprej slišati zaslišanje ključne priče Kune. Ta je bila na sodišče vabljena že danes, a se je zaradi epidemioloških razmer in trenutnih ovir pri prestopanju meje, saj živi v Bosni in Hercegovini, opravičila.

Sodnica Simona Murko se je zato odločila, da bo njeno zaslišanje opravila preko videokonference, kar naj bi se zgodilo na enem od že določenih naslednjih narokov 30. novembra oziroma 8. ali 16. decembra. Danes je narok sklenila hitro in prebrala le kratko pisno izpoved Špesa iz preiskave, ki je takrat dejal, da ne dojema, kaj se mu dogaja ter da so vsi očitki neutemeljeni.

Kot je tedaj dejal, je vedno živel športno in pošteno, nikoli za nikogar ničesar ni ukradel v UKC Maribor, kar je po njegovem pokazala tudi notranja preiskava, vse, kar so od zdravil našli pri njem doma, pa je izključno za uporabo znotraj njegove družine.

Njuna zagovornika Robert Berkovič in Simon Dolinšek sta tudi tokrat vztrajala pri izključitvi javnosti za celotno glavno obravnavo, čemur je tožilka nasprotovala, sodnica pa ji je pritrdila, saj je po njenem mnenju izključitev zgolj izjema, prav tako pa ena od prič, na katero se je sklicevala obramba, v vmesnem času ni več mladoletna.

Špesu namreč obtožnica očita še več drugih primerov prodaje zdravil, zaradi česar je kmalu po izbruhu afere izgubil službo v UKC Maribor. Skupaj s Šalamunom sta se ujela tudi v zanko tajnih policijskih sodelavcev, potem ko jima je trener ponujal v športu nedovoljeni eritropoetin ter ga enemu od njiju februarja in marca tudi prodal dve dozi za 500 evrov.

Prav dokazom, ki so jih pridobili s pomočjo prikritih preiskovalnih ukrepov, je obramba nasprotovala in zahtevala njihovo izločitev zaradi odredbe sodišča, ki naj bi bila po njihovem prepričanju izdana na podlagi ravnanj, ki niso v skladu z zakonom o kazenskem postopku. Tožilstvo se s to zahtevo ne strinja, saj je izločitev že zavrnilo višje sodišče.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar