Raščan znova zavrnil krivdo za pomoč pri zlorabi položaja

Vir: pixabay.com

Na mariborskem sodišču je danes znova potekal predobravnavni narok zoper nekdanjega prvega moža Dela Revij Mateja Raščana, ki ga specializirano državno tožilstvo skupaj z nekdanjim predsednikom uprave Nove KBM Matjažem Kovačičem in članico uprave Manjo Skernišak bremeni zlorabe položaja. Slednji je namreč uspelo z izločitvijo prejšnje sodnice.

Vsi trije so možnost priznanja krivde zavrnili že konec septembra, ko je narok izpeljala sodnica Vanja Verdel Kokol, a je takrat zagovornik Skernišakove Valter Bogataj zahteval njeno izločitev. Kot je pojasnil, je bila v omenjeni kazenski postopek vključena že v fazi preiskave, ko je izvensodni senat odločal o pritožbah zoper odločitve preiskovalnega sodnika, s tem pa bi lahko vzbudila dvom v nepristranskost sojenja.

Državni tožilec jima očita, da sta zlorabila položaj

Specializirani državni tožilec Iztok Krumpak obema nekdanjima vodilnima v takrat državni banki očita, da sta zlorabila položaj, s tem ko naj bi mimo vseh bančnih pravil, zakonskih in podzakonskih aktov in tudi opozoril uslužbencev banke Raščanu oziroma njegovemu kreditno nesposobnemu podjetju Monera za plačilo prvega svežnja delnic Dela Revij pridobila 7,5 milijona evrov posojila, kredit pa je bil povsem nezavarovan in nikoli vrnjen.

“Da bi se izognila odločanju na kreditnem odboru banke so pod pretvezo nakupa delnic neke srbske družbe Raščanovi družbi nakazali še dodatnih 5,5 milijona evrov, s čimer so banko oškodovali za 13 milijonov evrov,” je pojasnil Krumpak in navkljub drugačnim trditvam obrambe zatrdil, da Nova KBM ni dobila povrnjenega niti evra, kredit pa so morali v sklopu sanacije bančnega sistema prenesti na DUTB.

Ni še jasno, kdaj se bo začela glavna obravnava z zagovori obdolženih

Današnjega naroka se je sicer udeležil le Raščan, oba nekdanja bankirja pa sta se opravičila in se bosta o krivdi znova izrekla predvidoma 24. novembra. Šele takrat bo jasno, kdaj se bo začela glavna obravnava z zagovori obdolženih.

Raščan je danes znova zanikal krivdo, ki jo namerava njegov odvetnik Stojan Zdolšek izpodbijati v celoti. Na začudenje nove sodnice Barbare Nerat slednji danes ni podal niti enega dokaznega predloga ali zaslišanja priče, prav tako ni nasprotoval, da bi sojenje izpeljala sama, torej brez sodnega senata.

Zahteva za izločitev dela dokazov

Predobravnavnega naroka se je udeležil tudi pooblaščenec Nove KBM, ki je medtem že menjala lastnika, vseeno pa je v imenu banke za vse tri skupaj vložil premoženjskopravni zahtevek v višini skoraj 13 milijonov evrov. Glavnino krivde za oškodovanje je v zahtevku pripisal nekdanjima vodilnima v takrat še državni banki, Raščanu pa pomoč pri kaznivem dejanju.

Kovačič je sicer že po septembrskem naroku povedal, da so pravnomočno zaključeni stečaji javne listine, zato lahko vsak preveri in ugotovi, da Nova KBM od Monere v stečajnem postopku pri posojilih, ki so del obtožnice, ni terjala niti centa in tako škoda sploh ni mogla nastati.

Njegov zagovornik Blaž Kovačič Mlinar je sicer podal zahtevo za izločitev dela dokazov, pridobljenega s po mnenju obrambe nezakonito preiskavo strežnika banke in komunikacije Kovačiča preko e-pošte. Takrat ga namreč kot osumljenega o preiskavi sploh niso obvestili, niti pri njej ni mogel sodelovati.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar