Na lestvici trajnostnega razvoja je Slovenija ostala na 12. mestu

FOTO: pixabay.com

Poročilo o doseganju ciljev trajnostnega razvoja Agende 2030, ki ga je konec junija izdalo združenje Sustainable Development Solutions Network pod okriljem organizacije Združenih narodov in fundacije Bertelsmann Stiftung, je Slovenijo tudi letos uvrstilo na 12. mesto. Po uspešnosti soočanja s pandemijo covida-19 jo uvršča na sedmo mesto.Na prva tri mesta med 166 državami so se na vrh lestvice doseganja ciljev trajnostnega razvoja uvrstile Švedska, Danska in Irska. Poročilo izpostavlja, da bo imela pandemija covida-19 negativne učinke na večino kazalnikov trajnostnega razvoja v vseh državah, saj je do 20. junija po svetu zaradi tega umrlo okrog 463.000 ljudi. Zdravstvena kriza je prizadela vse države, tudi razvite države v Evropi in Severni Ameriki. Zato morajo vse države storiti več, da okrepijo zdravstvene sisteme.

Slovenija je bila pri doseganju 17 globalnih ciljev letos najbolje ocenjena pri cilju 1 (odprava ekstremnih oblik revščine) in pri cilju 16 (mir, pravičnost in močne institucije). Največji izzivi pa glede na poročilo ostajajo pri ukrepih, ki so namenjeni odpravi lakote, zagotavljanju trajnostnih načinov proizvodnje in potrošnje, prav tako pri ukrepih za boj proti posledicam podnebnih sprememb ter pri ohranjanju morja in morskih virov.

Agenda 2030, ki so jo v 2015 sprejele države članice organizacije združenih narodov, uravnoteženo povezuje tri razsežnosti trajnostnega razvoja: ekonomsko, socialno in okoljsko. Njenih 17 ciljev trajnostnega razvoja obsega pet področij, odločilnih za človeštvo in naš planet: ljudje, planet, blaginja, mir in partnerstvo.

Avtorji poročila so želeli ugotoviti tudi, zakaj so se nekatere najbogatejše države soočale z velikim številom smrtnih žrtev novega koronavirusa. V kvantitativni analizi so ugotavljali učinkovitost spopadanja z epidemijo v državah OECD, med drugim tudi po številu mrtvih na milijon prebivalcev.

Po kriterijih uspešnosti soočanja z epidemijo, ki upoštevajo obdobje do sredine maja, je Slovenija zasedla sedmo mesto, na prva tri mesta pa so se zavihtele Južna Koreja, Latvija in Avstralija.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar