Mineva 30 let od sprejetja brionske deklaracije

Danes mineva 30 let od sprejetja brionske deklaracije, s katero so bili za tri mesece zamrznjeni slovenski osamosvojitveni ukrepi, JLA pa se je odpovedala nadaljnjemu posredovanju. S sprejetjem deklaracije se je končala desetdnevna vojna, hkrati je bil to prvi mednarodni sporazum med Slovenijo in takratno Evropsko skupnostjo.

Predsednik republike Borut Pahor bo ob 30. obletnici sprejetja brionske deklaracije priredil slovesnost v počastitev in ohranitev zgodovinskega spomina na prelomne dogodke pred 30 leti, na kateri bosta poleg predsednika Pahorja govornika tudi tedanji predsednik predsedstva Milan Kučan ter zunanji minister Dimitrij Rupel. Sprejema se bosta udeležila tudi predsednik DZ Igor Zorčič in predsednik DS Alojz Kovšca.

Brionsko deklaracijo so sprejeli predstavniki Slovenije, Hrvaške, Srbije, jugoslovanskih zveznih oblasti in trojka tedanje Evropske skupnosti. Iz Slovenije so se sestanka udeležili predsednik predsedstva Kučan, premier Lojze Peterle, zunanji minister Rupel, slovenski predstavnik v jugoslovanskem predsedstvu Janez Drnovšek in predsednik slovenske skupščine France Bučar.

Ohranjen je bil enoten nadzor zračnega prometa

Dogovorjeno je bilo, da bo nadzor nad mejnimi prehodi prevzela policija Slovenije, ki bo delovala v skladu z jugoslovanskimi zveznimi predpisi. Carine so ostale zvezni dohodek, pobirali naj bi jih slovenski cariniki.

Ohranjen je bil tudi enoten nadzor zračnega prometa za vso Jugoslavijo, medtem ko je bilo glede varnosti na mejah treba vzpostaviti stanje, ki je veljalo pred 25. junijem 1991.

Dogovorjena je bila deblokada vseh enot in objektov JLA, brezpogojen umik enot JLA v vojašnice, odstranitev vseh barikad s cest, vrnitev vseh sredstev in opreme JLA ter deaktiviranje enot Teritorialne obrambe in njihova vrnitev na izhodiščne točke.

Osamosvojitveni procesi, so se pospešili

Evropska skupnost se je zavezala, da bo ponudila pomoč pri iskanju mirnih in trajnih rešitev.

Čeprav se je Slovenija s sprejetjem brionske deklaracije zavezala, da bo za tri mesece zamrznila osamosvojitvene procese, so se ti dejansko še pospešili. Jugoslovansko vodstvo je spoznalo, da osamosvojitve ne bo moglo ustaviti, zato je 18. julija sprejelo odločitev, da se JLA v treh mesecih umakne iz Slovenije. Zadnja kolona JLA se je na trajekt v koprskem pristanišču vkrcala 25. oktobra 1991.

Brionska deklaracija je, kot je aprila za STA izpostavil zgodovinar Božo Repe, prvi mednarodni dokument, ki je priznaval mednarodno subjektiviteto Slovenije in s katerim je Slovenija prestala zrelostni izpit vstopa v mednarodne odnose ter se rešila vojne.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar