Mestna blagajna od sobote na Avtobusni postaji Maribor

Od sobote, 8. februarja 2020, naprej bo Mestna blagajna delovala na Avtobusni postaji Maribor, v Mlinski ulici 1. S petkom, 7. februarjem 2020, se tako ukinja Mestna blagajna v poslovalnicah Delavske hranilnice. Blagajna na avtobusni postaji bo ob delavnikih odprta od 6. do 22. ure, ob vikendih pa od 8. do 20. ure.

Osnova za prenos Mestne blagajne je Odlok o delovanju Mestne blagajne, ki ga je decembra 2019 sprejel mariborski mestni svet in ureja vzpostavitev, delovanje in financiranje Mestne blagajne Mestne občine Maribor pod okriljem občinskega javnega podjetja Marprom.

Občani Mestne občine Maribor bodo lahko na Avtobusni postaji brez provizije plačevali plačilne naloge naslednjih izdajateljev:
– Energetike Maribor,
– Mariborskega vodovoda,
– Nigrada,
– Pogrebnega podjetja Maribor,
– Snage,
– Energije Plus,

ob tem pa tudi:
– globe za prekrške, s katerimi se krši predpise občine Maribor (Skupna občinska uprava Maribor),
– najemnine za vrtičke (Javno podjetje za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči Maribor)
– za plačilne naloge iz leta 2020 ter
– najemnine za grobove – grobnine (krajevne skupnosti in mestne četrti)
– za plačilne naloge iz leta 2020.

Z MO Maribor sporočajo, da bodo seznam izdajateljev, katerih položnice se lahko brez provizije plača na Mestni blagajni, sproti posodabljali. Ob tem pa poudarjajo, da položnic za vrtce in osnovne šole na Avtobusni postaji ne bo mogoče plačati.

Mestna blagajna je pred tem v Delavski hranilnici delovala zadnja tri leta, saj je bila konec leta 2006 ta banka na javnem naročilu izbrana kot najugodnejši ponudnik. Banka je prvo leto ponudila, da bo storitev opravila za ceno 29 centov za vsak plačilni nalog, v naslednjem je ceno zvišala na 45 centov in v zadnjem letu že na 49 centov na posamezni nalog. Zaradi naraščanja cene je iz sistema Mestne blagajne postopoma izstopilo več podjetij. Pred iztekom triletne pogodbe z Delavsko hranilnico pa je MO Maribor jeseni 2019 začela pridobivati informativne ponudbe za izvajanje storitev Mestne blagajne, a je ponudbo oddala samo Pošta Slovenije; ponudila je ceno 72 centov za vplačilo posameznega naloga. Na MO Maribor so se zaradi previsoke cene v ponudbi odločili dejavnost prenesti na javno podjetje Marprom, ki že izvaja Javno blagajno in kjer lahko že zdaj občani brez provizije plačujejo položnice občinskih podjetij Snaga, Mariborski vodovod, Energetika Maribor, Nigrad in Pogrebno podjetje. Po Marpromovih izračunih bodo občinska javna podjetja za sodelovanje v Mestni blagajni plačala bistveno manj, kot so nazadnje pri Delavski hranilnici. Energetika, na primer, letno za okoli 5300 evrov manj, Snaga za približno 5400 evrov, Nigrad 6500 in Mariborski vodovod kar okoli 9000 evrov manj, sporočajo z MO Maribor.

Oddaj komentar