Medicinska sestra ponaredila več kot 200 receptov, po večini za pomirjevala

Zdravstvena uslužbenka, ki so jo kriminalisti v petek začasno pridržali, je domnevno ponaredila več kot 200 zelenih receptov za različna zdravila, ki so na črnem trgu zelo iskana. S soosumljenim sta po trenutnih ugotovitvah kriminalistov oškodovala Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) za med 3000 in 5000 evri. Medtem so v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor (UKC) že sprožili postopek izredne odpovedi.

Podrobnosti kriminalistične preiskave je danes medijem predstavil pomočnik vodje mariborskih kriminalistov Andrej Kolbl. Kot je dejal, so v okviru tega predkazenskega postopka na območju Policijske uprave Maribor izvedli skupno šest hišnih preiskav poslovnih in stanovanjskih prostorov ter osebnih avtomobilov, kjer so iskali materialne dokaze za nadaljnji kazenski postopek.

Preiskava, ki jo usmerja Okrožno državno tožilstvo v Mariboru, je potekala v smeri utemeljitve sumov storitve kaznivega dejanja goljufije, za kar je predpisana kazen do treh let zapora.

Po dozdajšnjih ugotovitvah kriminalistov je osumljena zdravstvena uslužbenka – neuradno gre za medicinsko sestro v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor – v obdobju od leta 2017 do letos ponaredila več kot 200 zelenih receptov na svoje ime in na ime soosumljenega. Na vseh receptih je ponarejen podpis večih zdravnikov.

Na podlagi teh receptov so lekarne izdale več kot 600 zavojev zdravil Sanval, Zaldiar, Lexaurin in Doreta. Po besedah Kolbla gre za zdravila, ki se izdajajo samo na recept in so zelo iskana pri odvisnikih od prepovedanih drog. S tem dejanjem je bil oškodovan ZZZS, ki je končni plačnik zdravil. Dozdajšnje ugotovitve kažejo, da ta škoda znaša med 3000 in 5000 evri.

Zaslužek osumljenih še ni znan

Koliko sta s tem zaslužila osumljena ali morda še kdo drug, kriminalisti še ugotavljajo. “Preiskava v zvezi natančne škode in obsega izvrševanja kaznivih dejanj še poteka. Nadaljnja preiskava bo usmerjena tudi v smeri preprodaje teh zdravil in iskanju razlogov za sum, da sta osumljena izvršila še druga kazniva dejanja,” je povedal Kolbl.

Kriminalisti so osumljenima v petek začasno odvzeli prostost in ju še isti dan tudi izpustili, saj ni bilo več razlogov za pridržanje. Soosumljeni je moški, več o njuni identiteti zaenkrat ni znanega. Dogajanje so kot sumljivo opazili uslužbenci v lekarnah.

Uslužbenka v postopku izredne odpovedi

Izjavo je podal tudi Roman Košir, predstojnik Urgentnega centra UKC Maribor, ki je dejal, da naj bi bilo zlorabljenih več kot 20 zdravnikov oziroma njihovih podpisov. Kako je prišlo do tega, Košir pravi da ne ve, saj sistem temelji na zaupanju med zdravnikom in medicinsko sestro. “Sestri so na voljo recepti in štampiljke zavoljo procesa dela. V vsakem trenutku lahko pride do te zlorabe, tako da se je pač ta stvar zgodila na način kraje štampiljke in poneverbe celotnega recepta in tudi podpisov,” je dejal Košir.

Roman Košir, vodja Urgentnega centra UKC Maribor; FOTO: UKC Maribor

Prva naj bi zlorabo prijavila farmacevtka, ki je prepoznala pisavo ene izmed zdravnic. Ker je sumila, da gre za poneverbo, je preverila listo že izdanih zdravil osumljene uslužbenke in ugotovila, da je bilo izdanih preko 200 receptov, po večini pomirjeval.

Motiv kaznivega dejanja medicinske sestre še ni znan, Košir sicer pravi, da sklepa, da zaradi finančne koristi ali celo zaradi odvisnosti. “Ta seznam za mesec in pol nazaj so sestavljala tri zdravila, v glavnem pa so to bila pomirjevala za nespečnost, Sanval. To zdravilo se zlorablja tudi na črnem trgu, kot prodaja s težkimi drogami. Baje da ima dokaj visoko tržno vrednost, ena tabletka ima vrednost od enega do tri evre,” je zaključili Košir.

UKC Maribor, kjer je bila medicinska sestra zaposlena dobri dve leti, ob tem ni bil oškodovan.

VIR: lokalec.si

Oddaj komentar