Mariborski študentje NEsovražni

Študenti se s projektom NEsovražni postavljajo po robu sovraštvu in ne bodo naslednji v množici tistih, ki širijo sovražni govor.

 

Študentje magistrskega študija Medijskih komunikacij s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru so združili moči v projektu Nesovražni. Z njim se postavljajo po robu vsem oblikam sovražnega govora in opozarjajo, da je lahko žrtev vsakdo izmed nas. Ob kampanji osveščanja o sovražnem govoru, ki je potekala na družbenih medijih, bodo svoje aktivnosti zaključili z današnjim dogodkom HateX. Na njem bodo različni govorci predstavili svoje izkušnje in poglede na sovražni govor. Projekt je potekal v okviru iniciative Peer to Peer: Facebook Digital Challenge.

V okviru družbeno odgovornega razpisa Peer to Peer: Facebook Digital Challenge, na katerega so v tem globalnem spletnem velikanu povabili fakultete iz vsega sveta, so študentje magistrskega študija Medijskih komunikacij s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru pripravili kampanjo NEsovražni, skozi katero jih vodi slogan Ne bom naslednji. »Sporočamo, da ne bomo še eni v množici tistih, ki širijo sovražni govor, hkrati pa prenašamo sporočilo, da ne bodo naslednja žrtev tovrstnih, nedopustnih dejanj,« razlagajo študenti.

 

Kampanja NEsovražni živi na družbenih omrežjih Facebook in Instagram ter na spletni strani, na kateri so na voljo mnoge koristne informacije za vse, ki so bili del sovražnega govora ter napotki, kam se obrniti po pomoč. Ob tem so pripravili še posebni delavnici na osnovni šoli in gimnaziji, kjer so mladim predstavljali oblike sovražnega govora in načine, kako se nanje odzvati. »Z rednimi objavami na družbenih medijih osveščamo javnost o neupravičenosti in škodljivosti sovražnega govora, ki običajno temelji na neresničnih in neutemeljenih informacijah o ljudeh, ki so ga deležni,« poudarjajo študenti.

Za zaključek aktivnosti so pripravili dogodek HateX, kjer bodo v ospredju različne oblike sovražnega govora. Uvodni predavateljici bosta Tanja Kocman, radijska voditeljica na Hitradiu Center, ki bo spregovorila o sovražnem govoru na spletnih socialnih omrežjih, in Petra Lesjak Tušek, predsednica društva novinarjev Slovenije, ki bo predstavila raziskavo Sveta Evrope o novinarjih kot žrtvah sovražnega govora in slovenske primere sovražnega govora do novinarjev. Na okrogli mizi, ki bo sledila na dogodku HateX, bodo sodelovali Suzana Žilič Fišer, predstojnica Katedre medijskih komunikacij, predavateljica na FERI UM in mentorica projekta Nesovražni, Bojan Musil, predavatelj na Filozofski fakulteti UM, ki se ukvarja s cyber-bullyingom in vplivom spletnih socialnih omrežij na samopodobo mladih, Ramiz Derlič – predsednik društva Indijanez in programski vodja mladinskega centra Pekarna, in Tanja Veber, dolgoletna koordinatorica programa Živa knjižnica in na Mladinskem kulturnem centru Maribor sodeluje pri projektu Delat grem. Študentje pravijo, da: »S svojim delom in prizadevanji skušajo zmanjšati obseg sovraštva, ki nas trenutno spremlja, v realnem in digitalnem svetu ter poskrbeti, da nihče več ne bo naslednji!«

Oddaj komentar