Mariborski policisti v poostren nadzor, to bodo preverjali

FOTO: Slovenska policija

V sklopu nacionalne preventivne akcije “Osredotoči se na cesto”, katere namen je ozaveščanje o nevarnostih udeležbe v prometu in sočasne uporabe telefona pri voznikih motornih vozil, kolesarjih in drugih udeležencih v prometu, in ki bo potekala med 15. in 21. januarjem, bodo policisti poostrene aktivnosti izvajali tudi na območju PU Maribor.

“Tudi za območje Policijske uprave Maribor, statistični podatki o ugotovljenih kršitvah uporabe naprav ali opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje med vožnjo, namreč potrjujejo, da je ta problematika velika. V letu 2023 so namreč policisti pri nadzoru cestnega prometa ugotovili 3.863 (3.858) tovrstnih kršitev, od katerih se večina kršitev nanaša na nepravilno uporabo mobilnih telefonov med vožnjo,” pojasnijo.

Delež kršitev nepravilne uporabe omenjenih naprav med vožnjo ostaja visok, saj predstavlja 7,7 % (6,4 %) vseh ugotovljenih kršitev cestno prometnih predpisov.

V okviru omenjene akcije bodo na območju Policijske uprave Maribor poostreno nadzirali nepravilno uporabo mobilnih telefonov med vožnjo in druga ravnanja voznikov, ki zmanjšujejo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje med vožnjo ali zmožnost obvladovanja vozila, ugotavljali pa bomo tudi uporabo varnostnih pasov in ustreznih zadrževalnih sistemov pri prevozih otrok. “Že danes bomo na območju celotne policijske uprave izvedli tudi poostren nadzor cestnega prometa, s poudarkom na ugotavljanju navedenih kršitev cestno prometnih predpisov.”

Vsem udeležencem cestnega prometa svetujemo, da naj med vožnjo ne uporabljajo mobilnega telefona, temveč naj vozilo ustavijo v skladu s cestnoprometnimi predpisi na primernem mestu in opravijo telefonski klic ali pošljejo sporočilo. Prav tako jih pozivamo k doslednemu upoštevanju vseh ostalih cestno prometnih predpisov.

Oddaj komentar