Mariborski jadralci uspešni na nedavnih tekmovanjih

Sveti Ivan. Foto YC Adriaco

Člani in članice štirih mariborskih jadralnih klubov so bili na nedavnih tekmovanjih zelo uspešni.

Žan Luka Zelko (Društvo Maraktiv Maribor) je že peto leto zapored postal slovenski državni prvak v razredu ILCA 7 (laser standard). Žan Luka je v letošnjem letu nastopil na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu, kjer je zasedel 24. mesto. V začetku oktobra ga čaka že nova preizkušnja – Evropsko prvenstvo v Bolgariji. V začetku novembra bo nastopil še na zadnji letošnji regati, na svetovnem prvenstvu v Španiji. S tem se tudi zaključuje letošnja tekmovalna sezona in se začnejo priprave na prihajajočo leto.

Žan Luka Zelko, Janez Zabukovec, Liam Orel. Foto: Dragan Sinozic

Mia Pogačar (članica Brodarskega društva Sidro) se je prav tako v Maribor vrnila z medaljo. Na Državnem prvenstvu v razredu optimist (Mladinski razred) je v kategoriji U12 osvojila bron. BD Sidro se je tekmovanja v organizaciji Jadralnega kluba Jadro 25. in 26. 9. 2021 v Kopru udeležilo pod vodstvom Matjaža Zelka in Jakoba Dolinška. Na regati je tekmovalo 5 otrok: Maks Fošnarič, Lovro Pogačar, Mia Pogačar in Mia Trojner. Bronasta medalja Mije Pogačar med kadeti je eden največjih dosežkov BD Sidro v zadnjih 20 letih in velika nagrada za ves trud številnih članov društva in potrditev dobrega dela v šoli jadranja in tekmovalni sekciji. BD Sidro namreč v zadnjih petih letih intenzivno dela na organizaciji jadranja za otroke. S tem dosežkom se BD Sidro, ki je med drugim soustanovitelj JZS, ponovno vrača na sceno največjih državnih dosežkov v jadranju.

Foto: Dragan Sinozic

Bosphorus cup 2021

V okviru mednarodnega sodelovanja med JK Skipper Maribor in turškim Elize Yachting so Mariborčani pretekli konec tedna nastopili na dvajsetem Bosphorus Cupu v Istanbulu, regati za velike jadrnice. V petek so se jadralci pomerili na obalnem navigacijskem plovu v Marmornem morju. Vrhunec programa je sledil s sobotnim plovom v Bosporski ožini, ko je bil zaradi jadralne regate za osem ur prekinjen ves pomorski promet med Črnim in Marmornim morjem. Zadnji dan, v nedeljo, so bili na sporedu še trije tehnični plovi, vendar je zaradi pomanjkanja vetra bil izpeljan le eden. Posadka pod vodstvom Uroša Žvana, ki je nastopila z jadrnico Gorbon 28, se je izkazala zlasti v sobotnem plovu, ko je odlično izkoristila tokove in protitokove bosporske ožine, katerih hitrost je znašala tudi do štiri vozle in prepričljivo zmagala v razredu IRC4. S tretjima mestoma v prvem in tretjem plovu so Mariborčani na koncu zasedli 2. mesto za bolgarsko jadrnico Wasabi Dentaprime.

Skiper Alize. Foto: Urška Jodl Skalicky

Sodelovanje med turškimi in slovenskimi jadralci se bo nadaljevalo s skupnim nastopom na Barkovljanki

Trst – Sveti Ivan na Pučini – Trst

S startom v petek zvečer ob 22.30 se je začela najdaljša jadralna regata, za velike jadrnice, ki poteka skozi slovenske vode. Na štartu že 60. izvedbe regate Trst – Sv. Ivan na pučini – Trst se je zbralo 75 jadrnic. Tradicionalne regate se Slovenci, z izjemo članov mariborskega JK Skipper, udeležujejo bolj poredko. Tako je bilo tudi letos, saj je kot edina slovenska jadrnica nastopila le Riedl Aerospace. V močni konkurenci je zmagovalka iz leta 2018, ki jo je krmaril Matjaž France, zasedla 4. mesto. Zmaga je pripadla eni najhitrejših jadrnic na Jadranu, 100 čeveljski Arci. Na drugo in tretje mesto sta se uvrstili 40 čeveljska Baraonda in 80 čeveljska Anemos.

Državno prvenstvo velikih jadrnic po sistemu ORC

Na štiridnevnem državnem prvenstvu za velike regatne jadrnice po v svetu najbolj razširjenem hendikep sistemu ORC, ki različnim modelom velikih jadrnic omogoča, da enakopravno tekmujejo med seboj, je niz odličnih rezultatov nadaljevala ekipa Jadralnega društva Mariborčanka. Po petnajstih letih tekmovanj, desetih osvojitvah serije regat Pokala Slovenije, nekaj zmagah na največjih regatah v jadranski soseščini in šestem mestu na svetovnem prvenstvu leta 2019, je 14-članska posadka na jadrnici Generali s Samom Žvanom za krmilom končno osvojila tudi naslov državnih prvakov. Ta se jim je štiri leta, odkar tekmujejo s 15,85 metrsko novozelandsko jadrnico modela TP52 po sistemu ORC, vztrajno izmikal. Letos pa so na morju pred Izolo prikazali vse svoje znanje in po petih prvih, enem drugem in enem tretjem mestu v posameznih plovih postali državni prvaki Slovenije.

Do konca sezone jadralce društva Mariborčanka čakajo še nastopi na najmnožičnejši regati na svetu, tržaški Barcolani, kjer med okrog 2000 jadrnicami ciljajo na uvrstitev med prvih 15 v generalni razvrstitvi in na stopničke za zmagovalce v razredu jadrnic velikosti od 13,5 do 16 metrov dolžine ter na dveh hrvaških regatah, Viški med Splitom in Visom in Regati okrog Dugega otoka, kjer bodo prav tako naskakovali najvišje uvrstitve.

Oddaj komentar