Mariborski grad in fontana na Glavnem trgu bosta jutri zelena

Mariborski grad

V torek, 6. oktobra, bosta v zeleno obarvana Mariborski grad in fontana na Glavnem trgu. Osvetljena bodo tudi nekatera druga mesta po Sloveniji. S tem bodo obeležili svetovni dan cerebralne paralize, katerega cilj je širše predstaviti to možgansko okvaro, spregovoriti o njej in se zavzemati za takšno skupnost, ki jo bo sprejemala brez predsodkov. Vizija tega gibanja je vsakomur s cerebralno paralizo zagotoviti enake pravice, dostopnost in enake možnosti kot jih imajo drugi ljudje.

V okviru praznovanja svetovnega dne cerebralne paralize bo na nacionalni ravni v organizaciji Zveze Sonček in lokalnih društev za cerebralno paralizo Sonček potekalo več akcij. Del aktivnosti je tudi ozaveščanje javnosti, zaradi česar bodo organizirali različne aktivnosti po Sloveniji, kjer želijo v okviru svetovnega dne Cerebralne paralize širši javnosti predstaviti, da tudi osebe s cerebralno paralizo, v družbi puščajo svoje pečate. Ta dan je priložnost, da opozorimo na nujnost odpravljanja razlik med vsakodnevnimi okoliščinami in realnimi zmožnostmi oseb, ki živijo s posledicami cerebralne paralize. To vizijo lahko pomaga uresničevati vsakdo od nas v svojem okolju.

“S skupnimi močmi lahko vplivamo tudi na globalne družbene spremembe. Eden izmed načinov praznovanja svetovnega dne cerebralne paralize je tudi odetost v zeleno barvo,
kar ponazarja svetovni logo »GoGreen4CP«. Z akcijo #GoGreen4CP oziroma #ZZelenoZaCP bomo ob svetovnim dnevu cerebralne paralize Slovenijo obarvali v zeleno barvo, z namenom ozaveščanja družbe, da lahko čisto vsak, ne glede na oviranost, pusti svoj pečat v družbi,” je Zveza Sonček zapisala v sporočilu za javnost. V Mariboru bosta tako 6. oktobra v zeleno obarvana oziroma osvetljena mariborski grad in nova fontana na Glavnem trgu. Osvetlitev gradu in fontane se prične s prižigom mestne razsvetljave. Istočasno bo osvetlitev potekala po ostalih mestih po Sloveniji, kot je Ljubljanski grad, Glavni trg v Kopru, stražni stolp v Kamniku, itd. Osvetlitev dveh mariborskih znamenitosti bo realizirana v sodelovanju z mariborsko občino, podjetjem Nigrad in Remax.

Oddaj komentar