Logar: Hodimo po robu, povečuje se število bolniških odsotnosti zdravstvenih delavcev zaradi obremenitev

Vodja svetovalne skupine na ministrstvu za zdravje Mateja Logar je na današnji novinarski konferenci dejali: “V prejšnjem tednu beležimo porast noovokuženih. To pomeni, da je virus še vedno med nami.” Dodala je, da je vzpodbudno, da smo od 27. aprila dalje ves čas pod 10.000 okuženih oseb v Sloveniji, kar je prvič po oktobru lani.


“Maske bodo zelo verjetno ostale še nekaj časa z nami,” je dejala in ponovno pozvala k cepljenju. V prihodnjih tednih je dobava cepiva boljša. Kar se tiče bolnišnic “hodimo po robu”, kot pojasni, gre za zdravstveno osebje, ki niso bili deležni aktivnega počitka in niso morali narediti odklopa: “Tudi, če imajo proste dneve, se zgodi, da jih pokličemo nazaj.
Povečuje se število bolniških, zaradi obremenitev. Postajajo utrujeni, pri njih se povečuje zbolevnost.”

Do konca junija bi lahko bili na številkah, ki si jih želijo, se pravi, da bi bilo cepljenih 60 odstotkov odrasle populacije.

“Svetovalna skupina je mnenja, da bi se lahko začele sproščati dodatne prireditve
pod pogoji cepljenji, preboleli ali testirani v omejenem številu. Odvisno ali gre
za zunanje ali zaprte prostore,” je povedala Logarjeva.

Včeraj 209 novih okužb

V nedeljo so v Sloveniji opravili 1380 PCR testov in potrdili 209 okužb z novim koronavirusom, je objavila vlada. Delež pozitivnih testov je tako znašal 15,1 odstotka. V bolnišnicah se zdravi 608 covidnih bolnikov, 147 se jih zdravi na enotah intenzivne terapije. V nedeljo je umrlo šest covidnih bolnikov. Sedemdnevno povprečje znaša 661.

Oddaj komentar