Levica napovedala, da bo danes glasovala proti spremembam Zakona o nalezljivih boleznih

Slika je simbolična. FOTO: Pixabay.com

“V Levici bomo danes na seji državnega zbora glasovali PROTI spremembam Zakona o nalezljivih boleznih. Pri tem se nam zdi manj bistveno, da je ustavno sodišče pri početju vlade ugotovilo določene formalne (in torej odpravljive) nepravilnosti. Bolj pomembno se nam zdi, da je vlada skozi celotni čas trajanja uradno razglašene epidemije odrejala ukrepe, ki so bili hkrati neučinkoviti in diskriminatorni,” so zapisali v svoji napovedi.

Levica: “Zase in za svoje prijatelje omislili cel kup izjem”

Zapisali so še: “Vlada je odrejala policijske ure in zapirala meje ter prebivalce vedno bolj zapirala v njihove domove, hkrati pa so si zase in za svoje prijatelje omislili cel kup izjem, s katerimi so lahko privilegiranci nemoteno prehajali zaprte meje, si prirejali “poslovna srečanja”, odpirali gostilne na privat, se družili in slikali brez mask ter tako v nedogled.” Izpostavili so še: “Medtem ko je bila zaposlena z represijo in korupcijo, pa je taista vlada: sredi najhujše epidemije puščala odprte tovarniške hale s tisoči delavcev na kupu, dopustila, da razpade sistem sledenja in izdajanja odločb, odločila, da ne bo izplačevala polnih nadomestil za okužbe na delovnem mestu, zapirala zbolele v domove za starejše in povzročila tisoče nepotrebnih smrti.”

Ukrepi morajo biti sorazmerni

“V Levici se ne bomo pretvarjali, da niso za spopadanje z epidemijo potrebni tudi omejitveni ukrepi. A ti morajo biti sprejeti v skladu z demokratičnimi postopki, ne pa brez javne razprave in brez možnosti razpisa referenduma, kot to počne sedanja vlada. Prav tako morajo biti ukrepi sorazmerni. Veljati morajo za vse enako, biti morajo jasno časovno omejeni, o njih mora obstajati širši politični in družbeni konsenz. Upoštevati morajo, da so nekatere družbene skupine boj ogrožene. Predvsem pa morajo imeti nek viden in merljiv učinek na javno zdravje,” še menijo.

Menijo še, da naj bi Vlada Janeza Janše že zdaj njih “krivila za jesenski četrti val epidemije, na katerega po njihovi lastni krivdi nismo pripravljeni.” Ob tem pa izpostavljajo, da naj bio vlada korak za korakom in daleč od javne pozornosti privatizirala javno zdravstvo.

Oddaj komentar