Letos gradnja sortirnice in podvoza na Ljubljanski

Simon Štrancar, direktor MU MOM; Andrej Fištravec, župan MOM

V Mariboru po potrditvi dvoletnega proračuna, letos med drugim načrtujejo začetek gradnje sortirnice odpadkov in podvoza pod železniško progo na Ljubljanski cesti. Zaključili bodo gradnjo Vrtca Pekre, iskali pa tudi kupca za farmacevtski družbi Farmadent in Gopharm. 

S pomočjo sredstev Fundacije za šport načrtujejo obnovo bazena v kopališču Pristan in izgradnjo dveh smučarskih poligonov na Mariborskem Pohorju. Od podpori države bodo gradili tudi limbuško obvoznico in Cesto zmage. Med drugim pa načrtujejo tudi nove prostore za brezdomce, prenovo praznične razsvetljave in obnovo površine na Trgu svobode. Kot je še dejal mariborski župan Andrej Fištravec je v načrtu tudi nova zdravstvena postaja Tezno, za gradnjo te pa se dogovarjajo za javno-zasebno partnerstvo. Letos naj bi izbrali tudi zasebnega partnerja za obnovo Mariborskega otoka.

Leto v znamenju javno – zasebnih partnerstev

Zasebni partner naj bi priskočil na pomoč tudi pri reševanju problematike osrednje enote Mariborske knjižnice. Po besedah župana se je namreč našel interesent za nakup nekdanje stavbe Probanke na Trgu Leona Štuklja, občina pa bi nato vzela v najem del prostorov (7.000 kvadratov) in tja preselila knjižnico.

mariborska-knjižnica

Tako za slednjo ne bi bilo treba trošiti sredstev iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN), ampak bi jih lahko porabili za druge namene. Odločanje o tem bo na izredni seji mestnega sveta, ki jo bodo po besedah župana sklicali, ko bo do konca dorečena ta najnovejša možna rešitev.

Gradnja sortirnice, dražje Nigradove položnice

S sprejetjem proračuna so mestni svetniki dokončno odobrili prošnjo mariborske Snage za najem 10 milijonov evrov posojila za gradnjo sortirnice odpadkov, ki jo bodo na Teznu začeli graditi še letos. Ta mesec bodo Mariborčani na položnici za komunalne storitve prvič prejeli zaračunano omrežnino, ki jo bodo po zagotovilih občine porabili izključno za nujno potrebno vzdrževanje, obnavljanje in gradnjo kanalizacijskega sistema. Gospodinjstva s povprečno mesečno porabo vode bodo tako dobila položnico Nigrada višjo za slabih šest evrov.

Prihodki s strani prodaje

Prihodkovno stran proračuna nameravajo med drugim polniti s prodajo občinskega premoženja. Po besedah Fištravca morajo med drugim poiskati kupca za Farmadent in Gopharm, saj jim je zakonodajna služba Državnega zbora potrdila, da občina ne more biti lastnica tako Mariborskih lekarn kot omenjenih hčerinskih družb. “To pomeni, da moramo za Farmadent in Gopharm poiskati strateškega partnerja. Časa je zelo malo, zakonsko leto dni,” je povedal.

Simon Štrancar, direktor MU MOM; Andrej Fištravec, župan MOM
Simon Štrancar, direktor MU MOM; Andrej Fištravec, župan MOM

V letošnjem proračunu so sicer načrtovani prejemki v višini 106,3 milijona evrov, tudi po zaslugi novega zadolževanja v višini 7,4 milijona evrov. Zakonske naloge predstavljajo 78 odstotkov proračuna in so pokrite z dohodnino v višini 58 odstotkov. “To je zaskrbljujoče in trudimo se, da bi bilo financiranje prihodnje leto ustreznejše,” je izpostavil direktor mestne uprave Simon Štrancar. Na občini so izdelali nov predlog izračuna primerne porabe za mestne občine, po besedah Fištravca pa se zavzemajo tudi za to, da bi vzhodna kohezija dobila svoj lasten organ upravljanja, s čimer ciljajo na večje koriščenje evropskih sredstev v tem delu države.

Dvoletni proračun so sprejeli prejšnji teden z 22 glasovi mestnih svetnikov, sedem jih je glasovalo proti, ostali so se glasovanja vzdržali. Med tistimi, ki so dvignili roko zanj, je bila opozicijska SDS, zaradi česar jo je prav tako opozicijska Nova ljudska stranka Slovenije (NLS) obtožila, da si je v zameno za podporo proračunu zagotovila od mestne uprave določene usluge, tudi službe. V SDS so to odločno zanikali. “Naš odbor ni z nikomer tržil in kupčkal. Očitno je, da se volitve bližajo,” je na novinarski konferenci prejšnji teden dejal predsednik mestnega odbora SDS Zvone Zinrajh.

VIR: lokalec.si

1 KOMENTAR

  1. Rešitev za Maribor je samo odprodaja nepremičnin razen socialnih stanovanj. V Mariboru imamo veliko stanovanjskih zgradb in poslovnih prostorov ki so za MOM samo veliki stroški, kot so investicijsko vzdrževanje in zavarovanje le teh. Ne poznam občine v sosednji državi Avstrije ,ki bi imela toliko nepremičnin kot ima MOM. Večina zgradb je v lasti MOM, oz. po zakonu o denacionalizaciji. S tem denarjem bi se lahko vrednostno obnovile šole,športni in kulturni objekti itd.

Oddaj komentar