Prvi odkriti primer okužbe z novim koronavirusom v okviru vseslovenske raziskave v SV Sloveniji

Vir: pixabay.com

V okviru vseslovenske raziskave so odkrili prvi na novo odkriti aktivni primer okužbe z novim koronavirusom, in sicer v vzorcu preiskovanca iz Severovzhodne Slovenije, je sporočil predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec. Kot je pojasnil Milan Krek z NIJZ, so ga epidemiologi že obiskali in poiskali tudi stike.

Vir: pixabay.com

Kot je v izjavi za javnost pojasnil Petrovec, so v okviru nacionalne raziskave aktivni primer okužbe z novim koronavirusom odkrili v vzorcu, odvzetem v petek. Prve analize so pokazale, da je okužba pri preiskovancu v izzvenevanju.

Petrovec je ob tem za STA poudaril, da gre za prvi novo odkriti primer. Pred tem so namreč v okviru raziskave testirali tudi osebo, ki je za okužbo že vedela, saj je bila na testiranju v marcu že pozitivna.

V tem novem primeru so o rezultatu testa poleg preiskovanca takoj obvestili tudi področno epidemiološko službo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki je takoj tudi ukrepala.

Kot je še za STA pojasnil Krek, ki ga je svet NIJZ v soboto izbral za novega direktorja, soglasje k njegovemu imenovanju pa mora dati še vlada, so epidemiologi v soboto takoj po seznanitvi s primerom obiskali preiskovanca in z njim opravili epidemiološki intervju. Tako so poiskali tudi vse stike in jim svetovali izolacijo.

Krek je ob tem vnovič poudaril, da je okoli novega koronavirusa še veliko neznank in da so zaradi tega tudi previdni z rahljanjem veljavnih omejitev. Kakšni bodo nadaljnji koraki in kako bo vlada izpeljala nadaljnje sproščanje ukrepov, bo odvisno tudi od izsledkov omenjene nacionalne raziskave.

Povabilu k sodelovanju v raziskavi se je po podatkih do 14.45 od 3000 povabljenih k sodelovanju odzvalo 1315 oseb, odvzeli pa so 1136 vzorcev, kažejo podatki s spletne strani raziskave.

Kot je vlada medtem objavila na Twitterju, so v soboto opravili 218 testiranj, ekipe pa so po Petrovčevih navedbah na terenu tudi danes. Pri tem je ocenil, da pred četrtkom verjetno ne bodo mogli zaključiti vseh testiranj. Prav tako pa jih prihodnji teden čakajo še krvne preiskave odvzetih vzorcev.

Omenjeni novo odkriti primer okužbe z novim koronavirusom, o katerem zaradi varstva osebnih podatkov podrobnosti ne razkrivajo, je sicer vključen v dnevne statistične podatke za soboto, ko je bilo po vladnih podatkih skupaj potrjenih osem novih primerov koronavirusne okužbe. Štirje od teh so bili potrjeni v Ljubljani, trije v Ljutomeru in eden v Medvodah.

Sicer je bilo v Sloveniji po dosedanjih podatkih, ki vključujejo tudi soboto, potrjenih 1396 primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo pa je 82 obolelih za covidom-19. Medtem je bilo v soboto v bolnišnicah 80 oseb s to boleznijo, od tega jih je 23 potrebovalo zdravljenje na intenzivni negi. Število hospitaliziranih se v zadnjem tednu vrti okoli 80, ob tem pa je vsak dan potrjenih med pet in 15 novih okužb.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar