Državni svet danes o vetu na novelo zakona o lekarniški dejavnosti

FOTO: farmadent.si

Državni svetniki bodo danes na predlog interesne skupine delodajalcev odločali o predlogu za odložilni veto na novelo zakona o lekarniški dejavnosti. Novela, ki so jo poslanci potrdili prejšnji teden, ponovno dovoljuje vertikalno povezovanje v lekarniški dejavnosti, če veletrgovca z zdravili ustanovi občina ali javna lekarna.

S tem se omogoča, da bosta veledrogerista LL Grosist in Farmadent ostala v lasti Lekarne Ljubljana oz. mariborske občine. Po doslej veljavnem zakonu bi namreč morali prekiniti lastniško povezavo do konca leta.

Predlagatelji pobude za odložilni veto ob tem opozarjajo, da bi ne glede na novelo še vedno ostala prepoved, da bi zasebne lekarne ustanavljale veledrogeriste in obratno.

Takšno organizacijo bi lahko ustanovil le javni lekarniški zavod ali občina, to pa po mnenju določenega dela državnega sveta vzpostavlja neenakopravnost deležnikov na trgu, s tem pa tudi krši ustavno določeno svobodno gospodarsko pobudo. Taka ureditev pa v neenak položaj postavlja tudi lokalne skupnosti, saj manjše lokalne skupnosti ne bodo mogle zagotoviti virov za ustanovitev in delovanje svoje lastne organizacije za preskrbo z zdravili, menijo.

Če bo državni svet, katerega pristojna komisija je noveli nasprotovala, izglasoval veto, bo moral DZ o zakonskem predlogu ponovno glasovati. Za ponovno potrditev pa bo potrebnih 46 glasov. Prejšnji teden je sicer novela v glasovanju v DZ dobila podporo 47 poslancev.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar