Lani konec leta v Sloveniji manj delovno aktivnih

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Konec novembra lani je bilo v Sloveniji delovno aktivnih 889.758 oseb, kar je 0,1 odstotka manj kot oktobra in 1,3 odstotka manj kot novembra lani, je danes objavil statistični urad. Število delovno aktivnih se je v obeh primerjavah najbolj znižalo v gostinstvu.

V mesečni primerjavi je bilo število zaposlenih oseb nižje za 0,1 odstotka, doseglo pa je 794.849. Število samozaposlenih je bilo medtem višje za 0,1 odstotka, doseglo pa je 94.909. Glede na november predlani je bilo število zaposlenih oseb za 1,7 odstotka nižje, število samozaposlenih oseb pa je bilo za 2,2 odstotka višje.

Med zaposlenimi osebami se je novembra glede na oktober število oseb, zaposlenih pri pravnih osebah, znižalo le zanemarljivo in je doseglo 745.853, število oseb, zaposlenih pri fizičnih osebah, pa je upadlo za 1,8 odstotka na 48.996. Medletno se je število prvih zmanjšalo za 1,3 odstotka, drugih pa za 8,4 odstotka.

Najbolj se je število delovno aktivnih oseb znižalo v gostinstvu

Število delovno aktivnih moških se novembra glede na oktober ni bistveno spremenilo, bilo jih je 488.749, število delovno aktivnih žensk pa je bilo nižje za 0,2 odstotka in je doseglo 401.009.

Glede na dejavnostih se je število delovno aktivnih oseb novembra na mesečni ravni znižalo v petnajstih, zvišalo pa v petih. Najbolj se je znižalo v gostinstvu, najbolj zvišalo pa v predelovalnih dejavnostih ter v zdravstvu in socialnem varstvu.

Število delovno aktivnih oseb v gostinstvu je bilo v enajstem lanskem mesecu za okoli 1500 ali za 4,3 odstotka nižje kot oktobra in je doseglo nekaj več kot 33.300, glede na november 2019 pa je bilo nižje za 12,2 odstotka. Upad je bil po navedbah statistikov najopaznejši v starostni skupini od 25 do 29 let.

Med ženskami je število delovno aktivnih v mesečni primerjavi upadlo za 5%

Med ženskami je število delovno aktivnih v mesečni primerjavi upadlo za pet odstotkov, med moškimi pa za 3,3 odstotka, medletno pa je bilo število delovno aktivnih žensk nižje za 14,1 odstotka, število delovno aktivnih moških pa za 9,4 odstotka.

Število delovno aktivnih oseb v gostinstvu se je na mesečni ravni zmanjšalo v vseh statističnih regijah, razen v zasavski, kjer se je za 2,4 odstotka povečalo. Najbolj se je zmanjšalo v obalno-kraški statistični regiji, in to za 8,4 odstotka.

Po poklicnih skupinah se je na mesečni ravni število delovno aktivnih oseb znotraj gostinstva najbolj znižalo v skupini natakarji (za 6,8 odstotka), kuharji (za tri odstotke) in kuhinjski pomočniki (4,7 odstotka).
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar