Kombinacija uradnega zdravljenja raka skupaj s konopljo bo prinesla več učinkov

Vir: SKP PU Maribor

Zdravljenje raka s kemoterapijo ne uničuje samo bolnega tkiva, ampak uničuje tudi normalno tkivo, hkrati pa povzroča hude stranske učinke, Zaradi tega bi moral biti cilj raziskovalcev in onkologov zmanjševanje kemoterapije tako, da zdravljenje kombinirajo z manj agresivnimi učinkovinami, kot so kanabinoidi iz konoplje. Da ti imajo zdravilne učinke, je vse več dokazov, potrebne pa so še klinične študije.

Da imajo kanabinoidi, ki so naravne učinkovine, tudi protirakav učinek, ugotavljajo pri raziskavah zadnjih let, tudi na Oddelku za genetsko toksikologijo in biologijo raka na Nacionalnem inštitutu za biologijo. Kar je povzela nekdanja dolgoletna direktorica NIB profesorica Tamara Lah Turnšek, ki še zdaj deluje na institutu. Njene ugotovitve so zapisali na STA. Kanabinoidi so organske bioakitvne molekule konoplje. Te nastanejo med biokemijskimi pretvorbami v naravi, poznamo pa tudi sintetske. V javnosti sta najbolj znana kanabinoida kanabidiol oziroma CBD in tetrahidrokanabinol oziroma THC. Ta vsebuje tudi psihoaktivne snovi. Na STA so zapisali, da Lah Turnškova meni, da je prihodnost zdravljenja raka prav v kombinaciji kanabinoidov s kemoterapevtiki. Takšna kombinacija namreč prispeva k večji učinkovitosti zdravljenja raka, po njenih besedah pa obenem ponuja tudi možnost za zmanjšanje doze kemoterapevtikov. In to je tisto, kar želijo narediti onkologi.

Konoplja. Vir: PU Maribor

Potrebnih je še več raziskav

Konoplja ima poseben položaj med biološkimi in naravnimi učinkovinami. A prav zaradi psihoaktivnih učinkov THC-ja je to v javnosti velikokrat zelo občutljiva tema, ki vzbuja mnoge razprave. Znano je, da kanabinoidi iz konoplje dokazano vplivajo na celo vrsto bolezenskih stanj. Tudi pri rakavih obolenjih lajšajo bolečino in slabost, ki ju sicer povzroča kemoterapija. Obenem pa pospešujejo apetiti. Lajšajo tudi težave pri otroški epilepsiji, Alzheimerjevi bolezni, pomagajo pri visokemu krvnemu tlaku, hepatitisu. Vse bolj pa so uporabni tudi pri primarnem zdravljenju zgodnjega raka. Prav zaradi tega, ker zavirajo rast in invazivnost tumorskih celic. Opravljeni so tudi poskusi z živalmi, kjer so ugotovili, da upočasnijo sistemsko napredovanje raka. Opozarjajo pa, da še ni dovolj rezultatov kliničnih raziskav z zajetim večjim številom bolnikov – tako bi namreč dobili bolj zanesljive statistične dokaze o določenih učinkih. Lah Turnškova ob vsem še poudarja, da bodo kanabinoide v prvi fazi kliničnih poskusov, ki že potekajo, preizkušali predvsem kot zdravila za lajšanje simptomov. NA NIB pa raziskave slovenskih raziskovalcev usmerjajo v primarno zdravljenje tumorja. Če bi ob tem potrdili njihov protitumorsko delovanje, bi jih lahko predpisovali v prvih stadijih bolezni.

Raziskave kanabinoidov na NIB

Raziskovalci na NIB preučujejo učinke kanabinoidov na gliobastom, najbolj agresiven možganski tumor. Pri raziskavah konoplje pa slovenski raziskovalci skoraj deset let že sodelujejo s partnerji iz Italije, najprej v projektu Interreg Italija-Slovenija z naslovom Glioma, nato pa v projektu Trans-glioma. Na oddelku za nevrokirurgijo UKC Ljubljana pa raziskovalci prejemajo vzorce bolnikov, iz katerih nato pridobivajo celice možganskih tumorjev in rakave matične celice. Z rezultati analiz preučujejo vpliv kanabinoidov, nato pa vpliv preizkušajo še na živalih, za najbolj primerne so se izkazale ribe cebrice. Raziskovalci še merijo sinergije snovi s kemoterapevtiki – da bi lažje ugotovili, za katero podvrsto tumorja bi bili ti najbolj učinkoviti. Sodelujejo pa tudi z onkološkim inštitutom v Ljubljani, skupaj so ugotovili,. da raziskovani kanabinodi ne motijo delovanja kemoterapevtika tamoksifena in nekaterih drugih na celice raka dojke. Posvečajo pa se tudi rakavim matičnim celicam, ki jih kemoterapija ne ubije, ampak samo uspava.

Za legalizacijo konoplje zaradi raziskav in ureditve črnega trga

Lah Turnškova je še, kot so zapisali na STA, prepričana, da bi država morala dati denar za raziskave, konopljo pa legalizirati za medicinske namene, tudi zaradi tega “ker to želijo oziroma celo zahtevajo tudi bolniki sami”. Ker ni dovolj kliničnih raziskav, teh pa ni zaradi kriminalizacije konoplje, se je po besedah Lah Turnškove namreč razvila “nevzdržna situacija, kjer bolniki zdravijo sami sebe, brez ali z vednostjo zdravnika, slednji pa so v zadregi, ali naj predpisujejo nekaj, kar še ni popolnoma raziskano”.

Vir: STA

Oddaj komentar