Kolesarska vročica zajela tudi slovenske šole

V času, ko je epidemija koronavirusa zaustavila svet, so ljudje po vsem svetu sedli na kolesa in si tako vsaj nekoliko prevetrili glavo v dnevih, preživetih doma.

Dane razmere so v minulem šolskem letu nekoliko prekrižale načrte tudi programu Varno na kolesu, ki pa je kljub vsemu uspešno zaključil sezono 2019/2020 in je v teh dneh že v nizkem štartu za novo šolsko leto, polno novih kolesarskih aktivnosti, ozaveščanja o prometni varnosti in odkrivanja prednosti kolesa kot trajnostnega prevoznega sredstva. Na letošnji razpis, ki že deveto leto zapored poteka pod okriljem družbe Butan plin in partnerjev, se šole lahko prijavijo le še jutri, 15. septembra 2020, in sicer prek spletnega obrazca.

V preteklih mesecih so po vsem svetu poročali, da sta po sprostitvi strožjih ukrepov močno narastla tako uporaba kot nakup koles, saj se je obisk trgovin s kolesi in kolesarskih servisov neverjetno povečal. Zaradi velikega zanimanja so nekatere slovenske trgovine ostale praktično brez zalog in rezervnih delov, precej pa so se povečale tudi čakalne dobe za popravila koles. Na kolesu se združita zabava in zdravje, zato ne preseneča, da Slovenci naravnost obožujejo to obliko sprostitve, ki hkrati krepi telo.

Kolesarskih dogodivščin so se razveselili tudi naši najmlajši, saj so s starši ali samostojno sedli na kolo ter raziskovali bližnjo okolico in se ob tem še nadihali svežega zraka. Tanja Medved, vodja projekta Varno na kolesu, pojasnjuje, da je epidemija koronavirusa vplivala tudi na zaključne aktivnosti programa, ki poskrbijo za zabaven zaključek leta in nagradijo najboljše mlade kolesarje. »V minulem letu je epidemija onemogočila številne aktivnosti v okviru projekta Varno na kolesu, a kljub temu smo zelo veseli, da se je programu pridružilo rekordno število učencev. V okviru vseh razpisanih nalog je tako lani sodelovalo 10.000 šolarjev in tudi v tekočem šolskem letu si želimo tako številnega moštva. Kolesarska evforija, ki je v preteklih tednih zajela Slovenijo zaradi izjemnih dosežkov naših profesionalnih kolesarjev, pa bo zagotovo pripomogla k temu, da bodo mladi še raje sedli na kolo,« še dodaja.

V prihodnjih dneh bo med 16. in 22. septembrom 2020 potekal Evropski teden mobilnosti, ki tokrat v ospredje postavlja potovanja z manj onesnaževanja. Dobro organiziran promet je srce vsake sodobne družbe, v mestih z urejenim prometom pa je lepše in lažje živeti, saj manj hrupa pomeni tudi manj stresa, manjša onesnaženost zraka pa pomeni bolj zdrave posameznike in skupnosti. V teh dneh bodo osnovne šole, ki so bile v sklopu programa Varno na kolesu imenovane Ambasadorke varnega kolesarjenja, z različnimi aktivnostmi učence spodbujale k varni uporabi kolesa kot alternativo prevozu na krajše razdalje, kot je prihod v šolo in na obšolske aktivnosti. Učenci pa bodo obenem sporočilo o pomenu gibanja in uporabe trajnostnih prevoznih sredstev ponesli tudi v svojo lokalno skupnost.

Oddaj komentar