Kmalu na voljo letošnji priložnostni kovanci

Čez nekaj dni bodo izšli letošnji priložnostni kovanci ter drugi numizmatični izdelki z letnico 2020. Zbirateljski kovanci bodo posvečeni 30. obletnici plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, spominski pa 500. obletnici rojstva prvega slovničarja slovenskega jezika in protestantskega šolnika Adama Bohoriča.

Vsi letošnji numizmatični izdelki bodo predvidoma naprodaj pri blagajniškem okencu Banke Slovenije, v izbranih poslovalnicah Deželne banke Slovenije in pri družbi Moro & Kunst, in sicer od 23. decembra dalje, so sporočili iz Banke Slovenije. V primeru, da epidemiološke razmere fizične prodaje ne bodo dopuščale, bodo prodajo organizirali prek pošte.

Osrednji motiv zbirateljskih kovancev ob 30. obletnici plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti je igra številk datuma plebiscita na eni strani ter napisa Samostojna država na drugi. Pri tem so črke in števke v različnih ravneh, so orisali v Banki Slovenije. Avtor likovne rešitve je Tevž Zrinski.

Na voljo bo 500 zlatnikov za dobrih 400 evrov

Na voljo bo 500 zlatnikov po ceni 420 evrov, 1000 srebrnikov po ceni 50 evrov, 40.000 dvokovinskih kovancev za tri evre navadnega kovanja po nominalni vrednosti tri evre in 750 dvokovinskih kovancev za tri evre v tehniki visokega sijaja po ceni 16 evrov.

Osrednji motiv spominskega kovanca ob 500. obletnici Bohoričevega rojstva je večjezični slogan z naslovnega lista njegove latinsko-slovenske slovnice Proste zimske urice. Slovenski del slogana je tiskan v bohoričici, ki jo na kovancu mogoče prepoznati zaradi uporabe tipične črke s. V ozadju slovenskega napisa je isti slogan zapisan v latinščini, kar predstavlja Bohoričev prispevek mednarodni akademski sferi, so ponazorili v Banki Slovenije. Avtorica likovne rešitve kovanca je Lana Semečnik.

Spominski kovanci zakonito plačilno sredstvo v vseh državah evrskega območja

Na voljo bo 990.500 kovancev navadnega kovanja po nominalni vrednosti dva evra in 2000 kovancev v tehniki visokega sijaja po ceni 15 evrov.

V Banki Slovenije so ob tem pojasnili, da so spominski kovanci zakonito plačilno sredstvo v vseh državah evrskega območja po njihovi nominalni vrednosti, zbirateljski kovanci pa so zakonito plačilno sredstvo le na območju Slovenije.

Že nekaj časa je znano tudi, kateri bodo priložnostni kovanci za leto 2021. Slovenija bo izdala dva: spominski kovanec za dva evra ob 200. obletnici ustanovitve Deželnega muzeja za Kranjsko ter zbirateljski kovanec ob 300. obletnici Škofjeloškega pasijona.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar