Kljub odprti meji, težave pri prehajanju avstrijskih državljanov v Slovenijo

Foto: bralka Š.Ž.

Na meji z Avstrijo pri Gornji Radgoni je danes prišlo do zapleta, saj so policisti dobili navodilo, da odločitev o tem, da avstrijski državljani lahko v Slovenijo vstopajo brez omejitev, v veljavo stopi v petek opolnoči. Kot je dejal govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin, zaplet, ki je posledica šuma v komunikaciji, urejajo in bo kmalu rešen.

Kacin je pojasnil, da so policisti dobili navodilo, da se promet za avstrijske državljane sprošča šele opolnoči s petka na soboto, in ne v noči s četrtka na petek. Dejal je, da mu je notranji minister Aleš Hojs potrdil, da je prišlo do šuma v komunikaciji med vrhom ministrstva in policijo.

Po Kacinovih besedah se stvari zdaj urejajo in zaplet naj bi bil zelo hitro rešen. Ob tem se je Kacin še opravičil avstrijskim državljanom, ki so imeli težave pri prehodu v Slovenijo.

Slovenska vlada je v četrtek, potem ko je Avstrija odpravila zdravstveni nadzor na mejah z vsemi sosednjimi državami razen z Italijo, sklenila, da lahko državljani Avstrije od danes vstopajo v Slovenijo brez omejitev. Na seznamu držav, iz katerih je v Slovenijo mogoče vstopati brez omejitev, sta poleg Avstrije za zdaj le še Hrvaška in Madžarska.

Kacin je danes glede odpiranja meja v Evropi potrdil, da je ciljni datum 15. junij, a je to odvisno od epidemiološke slike. Ob tem je izpostavil primer Severne Makedonije, kjer v zadnjih dneh beležijo zelo veliko število novih okužb.

Glede Italije je pojasnil, da so tam še štiri dežele, ki imajo precej veliko število okužb, a deželi Furlanija – Julijska krajina in Benečija, ki sta najbliže Sloveniji, nista problematični za sprostitev. Ker imajo Italijani v svojih potnih listih navedeno tudi regijo, iz katere prihajajo, naj bi bilo v soboto ob obisku italijanskega zunanjega ministra Luigija Di Maia v Ljubljani govora tudi o možnosti delne sprostitve za Italijo.

V zvezi z možnostjo avtobusnih prevozov slovenskih turistov na Hrvaško je Kacin povedal, da težav, kadar gre za prevoz na večdnevni dopust, ni, drugače je za enodnevne kopalne izlete. “Policiji se o tem dogovarjata in verjamem, da bo dogovor možen,” je dejal.

Vlada je danes na spletni strani objavila tudi pojasnilo glede karantene za potnike iz tretjih držav. Ker je 28. in 29. maja prišlo do nejasnosti pri tolmačenju posameznih določil odloka o ukrepih za preprečitev širjenja koronavirusa, so bile ustno odrejene karantene tudi osebam, ki so v Slovenijo prišle iz tretjih držav in imajo v Sloveniji stalno ali začasno prebivališče.

Zdaj je bilo tolmačenje odloka poenoteno, zato tem osebam odločbe o odreditvi karantene ne bodo izdane, če tega ne bodo želele in bodo ministrstvu to tudi sporočile, je pojasnila vlada. Omenjene osebe lahko ustno izrečeno karanteno prekinejo, če ministrstvu za zdravje pisno sporočijo, da ne želijo izdaje odločbe o odreditvi karantene, so pojasnili.
Vir: STA

Oddaj komentar