Kajenje med prebivalci Podravske regije upada

Vsako leto 31. maja obeležujemo Svetovni dan brez tobaka, ki je letos posvečen opuščanju kajenja in poteka pod geslom »Odločeni! Opuščamo kajenje«.

Večje število dnevno pokajenih cigaret v primerjavi z državnim povprečjem

Kot navaja Milan Stojanović, dr. med., spec. javnega zdravja iz NIJZ Območne enote Maribor, delež kadilcev v Sloveniji po najnovejših podatkih znaša 20,4 %. Le-ta je višji med moškimi kot pri ženskah. “Nižje odstotke kadilcev beležimo v najstarejši starostni skupini in med prebivalci z najvišjo stopnjo izobrazbe,” pojasni.

Kajenje med prebivalci Podravske regije upada, in sicer iz 24,1 % (2016) na 20,0 % (2020). “Vendar pri kadilcih v naši regiji zaznamujemo večje število dnevno pokajenih cigaret v primerjavi z državnim povprečjem. Posebno je zaskrbljujoče naraščajoč trend uporabe novih, netradicionalnih izdelkov (elektronske cigarete, brezdimni tobačni izdelki, vodne pipe) tako med mladimi kot tudi pri odraslih,” pove.

Brezplačni svetovalni telefon

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) svetujejo, da naj se posamezniki, ki potrebujejo pomoč pri opuščanju kajenja, vključijo v številne programe za opuščanje kajenja, ki so v Sloveniji brezplačno na voljo vsem uporabnikom.

Brezplačni svetovalni telefon 080 27 77 deluje vsak dan, tudi med vikendi in prazniki, med 7. in 10. uro ter med 17. in 20. uro. Brezplačni so tudi programi opuščanja kajenja, skupinski in individualni, ki potekajo v Zdravstveno-vzgojnih centrih in Centrih za krepitev zdravja v zdravstvenih domovih po vsej Sloveniji.

Kadilci za obisk centra ne potrebujejo napotitve s strani osebnega zdravnika. Povezava do seznama Zdravstveno-vzgojnih centrov in Centrov za krepitev zdravja je dostopna TUKAJ.

Plačljivi viri pomoči pri opuščanju kajenja sta nikotinsko nadomestno zdravljenje (žvečilni gumi, obliži, pršila) in ne-nikotinska zdravila, ki jih zdravnik predpiše na recept.

Oddaj komentar