Jutri se začne preventivna akcija za dvig varnostne kulture na vlakih

V Sloveniji se z vlakom vozi okoli 38.000 potnikov, železnice pa se na 721 nivojskih prehodih srečajo tudi s cestnim prometom. Da bi bila vožnja z vlakom in prečkanje tirov varna, bodo prihodnji teden policija in Slovenske železnice s preventivno akcijo opozarjale na pravilno obnašanje v vlakih in na prehodih, so sporočili iz policije.

Na Slovenskih železnicah tudi letos pričakujejo okoli 10.000 mladih, ki se v šolo vozijo z vlakom, zato varnemu prevozu z vlakom v prvih dneh septembra namenjajo še dodatno pozornost.

Na nivojskih prehodih ceste preko železniške proge veljajo posebna prometna pravila, ki bi jih moral poznati in upoštevati vsak udeleženec v prometu.

Žal pa se na železniških tirih nesreče še vedno dogajajo, saj nekateri teh pravil ne upoštevajo, ali pa celo prečkajo progo tam, kjer to ni dovoljeno. Prav tako se kršitve dogajajo tudi na samih vlakih, ko potniki denimo vstopajo ali izstopajo iz premikajočega se vlaka, uničujejo inventar in podobno.

Zato je namen preventivne akcije, ki jo koordinira evropsko združenje policij, ki skrbijo za varnost na železnicah, Railpol in se bo začela v ponedeljek, dvigniti varnostno kulturo tako pri obnašanju na vlaku kot pri prečkanju železniških prehodov in s tem izboljšati splošno varnost v železniškem prometu, so še dodali na policiji.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar