V središču Maribora poostren nadzor nad mopedisti

Policijska uprava Maribor sporoča, da so v zadnjem mesecu na interventno številko 113 prejeli več prijav občanov zoper voznike mopedov, ki v območju za pešce v Mariboru, s svojim načinom vožnje pogostokrat ogrožajo pešce.

Da  bi v čim večji meri vplivali na zmanjšanje problematike vožnje motornih vozil  v območju za pešce v središču Maribora, so se z Medobčinskim redarstvom Maribor dogovorili  za  sodelovanje  v  obliki skupnih poostrenih nadzorov cestnega prometa nad to problematiko. Tako bodo v naslednjih dneh izvedli več krajših skupnih nadzorov. Nadzore bodo opravljali nenapovedano, v terminih, ko pričakujemo največ kršitev.

Stanje prometne varnosti voznikov mopedov se je v letu 2020 na območju PU Maribor bistveno poslabšalo. Več je namreč bilo hudo in lahko telesno poškodovanih, znaten delež pri tem pa predstavlja območje Mestne občine Maribor, vendar ne na območju za pešce v središču mesta,” so sporočili iz PU Maribor.

Vozniki enoslednih motornih vozil so sicer kategorija bolj izpostavljenih udeležencev v cestnem prometu, kar izkazujejo tudi statistični podatki o stanju prometne varnosti. V obdobju januar-maj 2020 so bili vozniki mopedov na območju Policijske uprave Maribor udeleženi v 28 (9) prometnih nesrečah, v katerih so bili 4 (1) hudo telesno poškodovani in 17 (7) lahko telesno poškodovanih. Vozniki motornih koles so bili v tem obdobju udeleženi v 17 (33) prometnih nesrečah, v katerih sta 2 (1) umrla, 1 (7) je bil hudo telesno poškodovan
in 10 (18) lahko telesno poškodovanih (v oklepajih so podatki primerljivega lanskega obdobja). Delež uporabe zaščitnih čelad voznikov mopedov v prometnih nesrečah je znašal 81,5 % (66,7 %), delež uporabe zaščitnih čelad voznikov motornih koles pa 94 % (97 %).

Najhujše prometne nesreče z udeležbo voznikov enoslednih motornih vozil so se na območju Policijske uprave Maribor zgodile zaradi neprilagojene hitrosti, neupoštevanja pravil o prednosti in nepravilne strani/smeri vožnje, predvsem v naseljih v popoldanskem času. Nadpovprečno visok je tudi delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč med vozniki enoslednih motornih vozil, saj je delež alkoholiziranih voznikov motornih koles, ki so povzročili prometne nesreče, znašal 42,9 % (11,1 %), delež alkoholiziranih voznikov mopedov, ki so povzročili prometne nesreče, pa 47,4 % (40,0 %),” so še dodali.

Oddaj komentar