I. Jurišič: “Omejitev prehoda meje in omejitev gibanja med 21. in 6. uro bo ustavno sodišče moralo razveljaviti”

Igor Jurišič

Včeraj je Igor Jurišič, mariborski mestni svetnik, javno pozval protestnike, da se vzdržijo te oblike nasprotovanja, saj da “živimo v pravni državi, kjer bo Ustavno sodišče zagotovo razveljavilo omejitev prehajanja državne meje in omejitev gibanja med 21. in 6. uro.”

Kot še pojasnjuje meni, da po javno dostopnih informacijah glede do sedaj vloženih pobud na Ustavno sodišče ni ugotovil, “da bi neposredno izpodbijale omejitve iz 2. in 3. točke 1. člena odloka, ki govorita o omejitvah med regijami (ki po informacijah ministra Hojsa vključuje prepoved zapuščanja Slovenije brez utemeljenih razlogov) in o omejitvi gibanja med 21. in 6. uro.”

Meni, da je ustava v svojem 32. členu jasna in enoumna: “Vsakdo ima pravico, da se prosto giblje in si izbira prebivališče, da zapusti državo in se vanjo kadarkoli vrne.

Vlada želi preprečiti širjenje nalezljive bolezni

To ustavno pravico lahko omeji zgolj vlada skladno z 39. členom ZNB in še to zgolj in izključno, ko s tem preprečujejo širjenje nalezljive bolezni ali konkretno “kadar z ukrepi, določenimi s tem zakonom, ni mogoče preprečiti, da se v Republiko Slovenijo zanesejo in v njej razširijo določene nalezljive bolezni, prepove oziroma omeji gibanje prebivalstva na okuženih ali neposredno ogroženih območjih.”

Glede na to, da ne zapustitev Slovenije, ne gibanje med 21. in 6. uro z ničemer ne prispevata k širjenju nalezljive bolezni COVID-19, bo Ustavno sodišče oboje moralo razveljaviti, meni Igor Jurišič in še navaja, da sicer iz spodaj navedenih razlogov:

1. Omejitev oziroma prepoved zapustiti Republiko Slovenijo nikakor ne more vplivati na širjenje bolezni v Sloveniji, saj se oseba v trenutku, ko zapusti v Sloveniji v Sloveniji več ne nahaja in zato virusa ne more več širiti po Sloveniji. Še več, oseba, ki se ne nahaja več v Sloveniji celo zmanjša možnost širjenja virusa po Sloveniji. Vlada lahko seveda omeji pogoje za vrnitev v Slovenijo, kar je tudi storila z uvedbo pogoja negativnega testa ali 10-dnevne karantene po vrnitvi iz določenih držav ali regij.

2. Omejitev gibanja med 21. in 6. uro z ničemer ne povzroča širjenja virusa, saj se z gibanjem, ki ga odlok omejuje, virus ne more širiti. Virus se sicer lahko širi z zbiranjem ljudi, kar pa omenjeni odlok z namenom zajezitve že tako omejuje na 6 oseb in še to zgolj skladno s priporočili NIJZ. Omejitev gibanja zajema vse, od sprehoda psa, do individualne rekreacije, individualnega sprehoda ali sprehoda v dvoje ali skupini do 6 oseb ob upoštevanju vseh priporočil, vožnjo z avtomobilom v katerem smo sami ter še mnogo drugih oblik gibanja, ki nikakor ne pomenijo širjenja virusa.

Zaradi omejitev nastaja škoda

Glede na to, da se odlok naslanja na 39. člen ZNB lahko sprejme zgolj takšne omejitve, ki prispevajo razširjanje nalezljive bolezni covid-19, k čemur pa nobena od izpodbijanih omejitev ne prispeva, še v sporočilu za javnost zapiše Jurišič.

Meni, da omejitve, ki nimajo nobene osnove in ne prispevajo k zajezitvi razširjanja nalezljive bolezni covid-19, bo Ustavno sodišče moralo odpraviti: “Upam, da čim prej, saj zaradi omenjenih omejitev nastaja velika škoda in kasneje, kot bo odločitev sprejeta, dalj časa bo škoda nastajala.”

Oddaj komentar