Jubilejni 20. Pravljični dan tokrat virtualen: V zenitu zgodb in pripovedovanja

Mariborska knjižnica

Letošnji 20. Pravljični dan bo zaradi epidemije potekal drugače. Mariborska knjižnica je prireditve prenesla v virtualno okolje in na splet, na družbeni omrežji Facebook in Instagram.

Program letošnjega Pravljičnega dneva
Torek, 10. november – pripovedovanje in virtualno druženje mladinske pisateljice Majde Koren z osnovnošolci OŠ Ludvika Pliberška (zaključena skupina, dogodek bo potekal v aplikaciji ZOOM)
Sreda, 11. november – pripovedovanje in virtualno druženje pesnika in pisatelja Andreja Rozmana – Roze z osnovnošolci OŠ Janka Glazerja Ruše (zaključena skupina, dogodek bo potekal v aplikaciji ZOOM)
Četrtek, 12. november – 20 let Pravljičnih dni (Facebook in Instagram Mariborske knjižnice) – pripovedovanje na spletu Zdenka Gajser, Agica Kovše in Lea Hedl, razstava, utrinki
Razstava: 20 let Pravljičnih dni v Mariborski knjižnici – pločnik pred Knjižnico Rotovž, Rotovški trg, Maribor.

Pravljični dan je projekt Mariborske knjižnice, ki neguje umetnost pripovedovanja, promovira pripovedovanje avtorskih zgodb in ljudskega slovstva. Namenjen je različnim starostnim skupinam (otrokom, mladostnikom in odraslim) in tudi strokovni javnosti. Zaradi izrednih razmer, povezanih z epidemijo, bo letošnji festival potekal na daljavo, del projekta bo zamaknjen v naslednje leto. 20. Pravljični dan uresničujemo s pomočjo Javne agencije za knjigo RS.

20-letna tradicija Pravljičnega dneva

V Mariborski knjižnici je Pravljični dan vsako leto praznik umetnosti pripovedovanja, zgodb in pravljic, čas srečevanja z mnogimi avtorji, pisatelji, pesniki, ilustratorji, glasbeniki, pripovedovalci in z zvestim občinstvom. Projekt poteka kontinuirano od leta 2001 in je vzniknil iz dolgoletne tradicije pripovedovanja otrokom in odraslim v naši knjižnici. Vzporedno s pripovedovalskimi dogodki je festival že od začetka razvijal izobraževanja, pravljične šole za odrasle in občasno za mlade ter strokovne posvete. V dveh desetletjih se je Mariborska knjižnica s tujimi gosti kar nekajkrat povezala v mednarodni pripovedovalski prostor. Nastopili so Folke Tegetthoff, Giovanna Galimberti Casarin, Sarah Kane, Tom Muir, Lawrence Tulloch, Alexandria Patience, Jerker Fahlström in Chris Cooper ter ponosno razvijali umetnost pripovedovanja z domačimi strokovnjaki, kot so Irena Cerar, Ana Duša, Špela Frlic, Zdenka Gajser, Lilijana Klemenčič, Agica Kovše, Ljoba Jenče, Anja Štefan, se povezovali z drugimi sorodnimi ali prekrivajočimi področji. Vseskozi so svojo pripovedovalsko moč predstavljali in ubesedovali tudi pravljičarke in pravljičarji Mariborske knjižnice.

Projekt pušča trajno sled s tremi strokovnimi monografijami: Sedi k meni, povem ti eno pravljico (2006), Za pravljice odklenjene ključavnice (2012), Prenos pravljic v raznotere pojavne oblike in umestitve (2018).

Pravljični dan v Maribor in Mariborsko knjižnico vsako leto pripelje nove goste, tke neštete povezave med posamezniki in ustanovami – v mestu in širom po Sloveniji. V zadnjih letih je Mariborska knjižnica tesneje sodelovala z Dramo SNG Maribor in Lutkovnim gledališčem Maribor, letos festival podpira Radio Maribor. Naše prireditve so zelo dobro obiskane, v dvajsetih letih smo zabeležili več kot 7000 obiskovalcev in ponašamo se lahko z močnim, raznovrstnim in pripovedovalsko zelo naklonjenim občinstvom, kar zagotovo dviga mesto in njegov utrip.

Oddaj komentar