Mariborski zdravstveni dom obeležil 60 let

Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor, ki danes beleži 60 let delovanja, se je v teh letih posvetil ne le zdravljenju ampak tudi preprečevanju nastanka bolezni. “Želimo biti center za ozaveščanje ljudi o pomenu njihove lastne skrbi za svoje zdravje. V kolikor nastane bolezen ali težava, pa smo tukaj, da pomagamo,” je povdal direktor Jernej Završnik.

V zdravstvenem domu, ki je drugi največji zdravstveni dom v državi, so se po Završnikovih besedah pred dobrim desetletjem zavezali, da bodo z nenehno strokovno in organizacijsko rastjo postali najbolj cenjena ustanova primarnega zdravstvenega varstva v Sloveniji in zgledno učno središče ozaveščanja prebivalcev v regiji o tem, kaj zmorejo in so dolžni tudi sami narediti za zdravje.

Dom je začel delati januarja 1957, danes pa je izvajalec celovite ambulantne dejavnosti na primarni in deloma tudi na sekundarni ravni na območju Mestne občine Maribor in še 11 drugih občin. Poleg splošnega zdravstvenega in zobozdravstvenega varstva pokriva tudi medicino dela, prometa in športa, patronažno varstvo, nujno medicinsko pomoč in varstvo žensk.

“Rad poudarim, da smo postali dom zdravja z vizijo. Pri njenem uresničevanju pa si v imenu vseh, ki jim je namenjeno naše delo, želimo, da nas bo tudi v prihodnje 12 občin soustanoviteljic našega zdravstvenega zavoda pripravljeno podpreti, ko bomo upravičeno računali tudi na njihov delež, da bo naša vizija doma zdravja postala resničnost,” je na današnji slovesnosti v dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor še dejal Završnik.

Kljub nižanju sredstev za zdravstvo se z optimizmom ozira v prihodnost mariborskega zdravstvenega doma in slovenskega zdravstva. “Ob tem bi želel poudariti, da se premalo zavedamo kakovosti zdravstvenega varstva, ki ga v Sloveniji nudimo in ki smo ga državljani Slovenije deležni. V Sloveniji porabimo 1800 evrov na prebivalca na leto za zdravstvo. Primerjamo pa se predvsem z zahodnoevropskimi državami, ki porabijo do 5500 evrov na leto na prebivalca. Z ozirom na denar, ki ga vlagamo v zdravstvo, imamo izjemne rezultate. Ni pa seveda to dovolj, če želimo zadostiti vsem potrebam in slediti razvoju medicine,” je pojasnil.

“Naš zavod je vse od ustanovitve leta 1957 do danes dosegel izjemen razvoj, še posebej v zadnjih desetih letih, in to kljub gospodarski in finančni krizi. Zidali in dozidali smo nove prostore in ambulante ter prenavljali in preurejali že obstoječe, nabavljali smo najsodobnejšo medicinsko opremo, obenem pa smo se razvijali tako organizacijsko kot kadrovsko in skrbeli za nenehno strokovno rast,” je dodal strokovni direktor Danilo Maurič.

Ob jubileju so pripravili zbornik, v katerem so izčrpno popisali dosedanji razvoj in delo.

 

 

 

Oddaj komentar