Danilo Burnač ostaja direktor Mariborskega vodovoda

Andrej Fištravec, župan MO Maribor in Danilo Burnač, direktor Mariborskega vodovoda.

Gospod Danilo Burnač je bivši in sedanji direktor Mariborskega vodovoda. Jaz s tem nimam nobenih težav“, je dejal mariborski župan Andrej Fištravec. Tako so na mariborski občini Burnaču podelili že tretji mandat. Pričenja ga v senci sumov o nepravilnostih, ki pa jih zavrača.

Prva izmed domnev, ki naj bi zamajala Burnačev direktorski mandat, naj bi bilo slabše poslovanje Mariborskega vodovoda. Burnač pojasnjuje, da gre za namerno negativno interpretacijo. “Ko smo imeli v preteklih letih delo v okoliških občinah, smo prihodke s 13 milijonov povečali na skoraj 20 milijonov. Ko so se kohezijski projekti končali, so prihodki padli nazaj na 13 milijonov. Res je, da je dobiček nekoliko manjši, a tudi za to obstajajo objektivni razlogi. Cena vodarine namreč v večini od šestnajstih občin, ki jih oskrbujemo s pitno vodo, že več let ostaja enaka, zato pri vodarini ustvarjamo izgubo,” je dejal. Občinam so sicer predlagali dvig cen, a občinski svetniki tega v večini primerov niso potrdili. Da so stroški poslovanja danes višji kot pred leti (predvsem zaradi energentov), je resda že mnogokrat slišana fraza, a Burnač jo je argumentiral s številčno primerjavo. “Danes nas je na vodovodu zaposlenih 165, enako kot pred tridesetimi leti. Imamo 1731 kilometrov omrežja, med tem ko so ga takrat imeli 560 kilometrov. To je trikratna razlika“, je dejal.

mariborski vodovod

Še ena med medijskimi navedbami, ki naj bi zasenčile “podaljšan” direktorski mandat, pa so bila domnevno sporna ali tako imenovana in-house naročila. Vodovodu naj bi jih za leto 2014 in 2015 (ko so izvedli renovacijo vodovodnega omrežja) dodelili na mariborski občini. “Revidiranec v tem primeru ni bil Mariborski vodovod, ampak Občina. Popravljalni ukrepi so bili torej naloženi občini, računsko sodišče pa, kolikor je meni znano, ni odgovorilo v tej smeri, da bi vodovod naredil kaj narobe,” je dejal Burnač.

Oddaj komentar