IZPOVED: Tako sem postal brezdomec

Vir: društvo Humanitarček

Še vedno si želim delati, a pri 63 nisem več primeren. In sedaj me sprašujete po sanjah? Jaz sem že pozabil kako je sanjati.” Tako je Tone zaključil svojo izpoved. A to je le ena izmed mnogih, ki jim društvo Humanitarček v sodelovanju s Hišo Zahir skuša dodati srečnejši konec. S projektom “Love to the poeple” – Ljubezen za vse ljudi.

To je Tonetova zgodba:
Bil sem delavec na kmetiji, na kateri so delali že moja mati. Živel sem na tej kmetiji od rojstva, pri starejšem gospodarju in mu pomagal. Nič ni bilo težko. Kosil sem travo, rezal živo mejo, grabil, pobiral jabolke, molzel živino, pomagal na kolinah, obdeloval njivo. Zimo 2000 ga je napadel pljučni rak in februarja je postal zelo slab. Jaz sem poklical rešilca in šel v bolnico z njim. Vsak dan sem se vozil z avtobusom 40 minut na obisk, da sem mu prinesel kak priboljšek iz kmetije. Tudi jaz sem potem poklical sina, ko ga je vzelo nebo. Še isti teden me je sin čez noč vrgel iz kmetije, ker jo je začel prodajati. Vse je šlo, živali, orodje. Odpeljal me je v mesto ‘saj se bom že znašel’ s 100€ in mi ustavil na avtobusni. Tako sem ostal sam na ulici mesta, kamor smo hodili samo enkrat na mesec z avtobusom v trgovino. Vse moje stvari so bile v eni potovalki. In v enem tednu sem izgubil gospodarja, prijatelja, delo in dom. V mestu nas, kmetov, ne marajo. Nihče me ni rabil, dela nisem dobil, ker nisem imel uradnih izkušenj. Denar je skopnel, več pa nisem imel. Ko sem iskal prostor na klopci v parku, sem srečal ‘fante’. Ob litrci so mi pokazali, kako ne zmrzniti, kam iti jest, kje je zavetišče. Pa tudi alkohol so mi predstavili. In tako sem postal brezdomec. Ime mi je Tone, po 16 letih sem to še vedno. Še vedno si želim delati, a pri 63 nisem več primeren. In sedaj me sprašujete po sanjah? Jaz sem že pozabil kako je sanjati.

Ljubezen za vse ljudi
To nedeljo, 24. septembra ob 18h se bo v Mariboru zgodil poseben, plesno-pevski spektakel z mednarodno udeležbo Love to the people. V želji, da bi zbrali čim več sredstev za pomoč brezdomcem, ga pripravlja društvo Humanitarček, v sodelovanju s plesno Hišo Zahir. “Denar od prodaje bo namenjen mariborskim brezdomcem in je prvo dejanje v sklopu jesenskih aktivnosti društva pred prihajajočim dnevom brezdomcev 10.10.“, so zapisali v društvu Humanitarček. Prvo dejanje pomoči, ki se mu lahko pridruži vsakdo “z nakupom vstopnice pomagate pred prihajajočo zimo…“.

Vir: društvo Humanitarček

Oddaj komentar