Hojs izpolnil “obljubo”: ministrstvo je ob začetku stavke policistov objavilo podatke o bruto plačah

Foto: Marko Pigac/MP produkcija

Kot je napovedal Hojs, je ministrstvo ob začetku stavke objavilo podatke o bruto plačah javnih uslužbencev ministrstva, policije in inšpektorata za notranje zadeve. V preglednici na spletni strani ministrstva so prikazane plače za 8694 zaposlenih za december 2020, razen tistih, ki opravljajo delo prek javnih del, in tistih, ki so prejeli plačo, nižjo od minimalne bruto plače (940,58 evra). V bruto plači so lahko zajeti tudi poračuni plač dodatkov za pretekle mesece, so pojasnili.

Javni uslužbenci v času epidemije prejemajo dodatek za rizične razmere, zato so plače v tem obdobju višje, kot bi bile sicer. Povprečni odstotek dodatka za rizične razmere, obračunan pri plači za december, je za ministrstvo 12,73 odstotka, za policijo 21,48 odstotka, za inšpektorat pa 11,33 odstotka, so zapisali na spletni strani ministrstva. Plače javnih uslužbencev so javne v skladu z 38. členom Zakona o sistemu plač v javnem sektorju.

Sicer je Hojs v izjavi zagotovil, da je policija pripravljena tudi na morebitne proteste. Po družabnih omrežjih je namreč zaokrožila napoved protestov za sredo. “Lahko zagotovim, da bo policija, tako kot je bila novembra, tudi v sredo oz. kadarkoli v polni pripravljenosti in bo v največji meri zavarovala premoženje ljudi ter njihovo varnost. Posebej pa tudi DZ,” je dejal.

Ravnanje policije bo ob morebitnih protestih odvisno od same varnostne situacije na dan protesta. Dodal je, da bo pripravljenih dovolj policistov, po potrebi pa bodo uporabili tudi vodni top. “Ne vem, zakaj ga ne bi uporabili, če gre za tako nasilje, kot se je zgodilo novembra,” je dodal.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar