Gospodarstvo ob zaostrovanju pogoja PCT nezadovoljno s kritjem stroškov testiranja

FOTO: Pixabay.com

V želji po večji zaščiti državljanov je vlada zaostrila ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Med drugim bo razen redkih izjem od srede za vse zaposlene in uporabnike storitev veljala obveza izpolnjevanja pogoja PCT. V gospodarstvu ukrepe večinoma pozdravljajo, se pa ne strinjajo s tem, da stroške testiranja krijejo delodajalci.

Epidemija je dinamičen proces, ki od vseh zahteva veliko prilagajanja. Zavedam se, da vse te spremembe za nikogar niso prijetne, toda na žalost drugih možnosti nimamo več. Prilagajati se moramo skupaj, tako posamezniki kot družba v celoti,” je danes pojasnil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar.

Le dosledno spoštovanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) bo po njegovih besedah v tem trenutku omogočilo delovanje družbe in delovanje zdravstvenega sistema, ki se ponovno sooča s povečanim številom koronavirusnih okužb.

Poleg obveznega izpolnjevanja pogoja PCT za vse zaposlene in uporabnike storitev z nekaterimi izjemami, bo obvezno nošenje zaščitnih maske v zaprtih javnih prostorih in tudi na prostem, če ni mogoče zagotoviti ustrezne razdalje.

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc pa je pojasnil, da pogoja PCT ni treba izpolnjevati v primerih nujne oskrbe z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, zagotavljanja javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujne medicinske pomoči ter zaščite in reševanja.

Pri trgovinah z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami ter lekarnah se kot izjema ne štejejo prodajalne znotraj trgovskega centra.

Kot je pojasnil, so se za to odločili, ker se pogoj PCT preverja ob vstopu v trgovski center.

Zajc je ocenil, da preverjanje, ali potrošniki izpolnjujejo pogoj PCT, ne bi smelo biti težava. Če ga ne izpolnjujejo, jim ponudniki blaga ali storitev tega ne smejo prodati, je izpostavil.

Pogoj PCT je obvezen tudi za uporabnike zdravstvenih storitev, a kot je poudaril Vindišar, lahko vsi prebivalci z akutnim zdravstvenim problemom brez zadržkov poiščejo zdravstveno pomoč.

Za učence zadnje triade in dijake, ki jim je omogočeno samotestiranje, pa bo to zadosten pogoj za opravljanje tudi obšolskih dejavnosti, je še pojasnil Vindišar.

Obdobje pogoja prebolevnosti so pristojni sicer ponovno skrajšali z osem na šest mesecev. Po besedah državnega sekretarja so se za to odločili, da ta pogoj izenačijo z večino držav članic EU.

V gospodarstvu večino pozdravljajo ukrepe vlade, ki jim omogočajo delovanje, a se ne strinjajo, da bi morali stroške testiranja zaposlenim kriti delodajalci. Po navedbah Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) bi to morala biti odgovornost vsakega posameznika.

Kot je v izjavi za javnost poudaril generalni direktor GZS Aleš Cantarutti, v zbornici zagovarjajo čim večjo precepljenost prebivalstva proti covidu-19 ter spodbujanje zaposlenih k cepljenju, saj bo le tako mogoče zagotoviti odprtost države tudi jeseni in pozimi.

V GZS opozarjajo tudi na hitre in nejasne spremembe vladnih odlokov, ki jim gospodarstvo težko sledi, saj ne predvidevajo ustreznega prehodnega obdobja.

Tudi predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh je poudaril, da strošek testiranja zaposlenih ne bi smel biti breme delodajalcev. “Delodajalci vsekakor ne pristajamo na to, da gre testiranje v breme delodajalcev, ampak mislimo, da bi moralo iti v breme posameznika. Vsak ima namreč možnost, da se cepi, v kolikor pa ima okoli tega pomisleke, pa mislimo, da je prav, da si sam plača testiranja,” je prepričan.

Ostri so tudi v Trgovinski zbornici Slovenije (TZS). Vladni odlok je po ocenah predsednice Mariče Lah posledica slabe precepljenosti v Sloveniji, račun pa je izstavljen gospodarstvu.

Ob tem je predsednica TZS opozorila na neenak položaj znotraj trgovinske panoge, pri čemer jo bodo znova najslabše odnesle trgovine s tehničnim blagom. “Živilske trgovine so izjema, v trgovinah s tehničnim blagom pa bo obisk omejen,” je opozorila.

Direktor SES Slovenija in Aleje Toni Pugelj pa je dejstvo, da vlada živilskih trgovin, drogerij in lekarn v nakupovalnih središčih ni uvrstila pod izjeme za pogoj PCT označil za diskriminatorno.

Tudi Klub slovenskih podjetnikov (SBC) ne podpira, da testiranje postane breme delodajalca. Težava je po njihovem prepričanju tudi vštevanje časa, potrebnega za testiranje, v delovni čas delavca, zaradi česar se skrajšuje efektiven delovni čas delavcev.

Socialna zbornica Slovenija medtem ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti poziva, da uporabnike socialne oskrbe na domu uvrsti med izjeme, ki jim ni treba izpolnjevati pogoja PCT. V nasprotnem primeru bo brez pomoči ostalo vsaj 30 odstotkov uporabnikov, so opozorili.

Na zaostritev pogojev so se odzvali tudi v nekaterih političnih strankah

V LMŠ in SAB so kritični do hitrega spreminjanja vladnih odlokov za zajezitev širjenja koronavirusa. “Rokohitrsko pripravljeni odloki, sprejeti z danes na jutri, so neživljenjski in polni nejasnosti,” so zapisali v LMŠ.

Minister za javno upravo in predsednik inšpekcijskega sveta Boštjan Koritnik pa je inšpekcijske organe danes pozval, naj pri nadzoru spoštovanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja dajo poudarek preventivi in opozarjanju. “Neskladij bo potem manj, zavezanci pa bodo tak odlok lažje sprejeli in upoštevali,” je ob tem poudaril.

Vir : sta

Oddaj komentar