FOTO in VIDEO: Znano komu gre naslov slovenski start-up leta 2021

FOTO: Marko Pigac

Štirinajsta nagrada Slovenski start-up leta, tokrat z letnico 2021, gre v roke ekipe podjetja Bird Buddy, ki je ustvarilo pametno ptičjo krmilnico – sodobno zasnovano ptičjo hišico s posodo za hrano in snemljivim modulom, ki vključuje vgrajeno majhno video kamero z mikrofonom in senzorjem za zaznavanje gibanja.

Zaključna prireditev izbora Slovenski start-up leta 2021, ki je letos potekala na Ljubljanskem gradu in jo je bilo moč v celoti v živo spremljati tudi preko Facebook strani Start:up Slovenija, je prinesla novega prejemnika kristalnega kipca – to je ekipa podjetja Bird Buddy, Slovenskega start:upa leta 2021!

Prav ekipa Bird Buddy je naredila najboljši vtis na ugledno 11 člansko mednarodno ocenjevalno komisijo strokovnjakov, ki je izbirala med petimi finalisti, podjetji Bevo, Bird Buddy, Maestro Amadeus, RingoX in SeaVision.

Člani ocenjevalne komisije, ki so izbrali zmagovalca:

Jure Mikuž, South Central Ventures, Managing Partner, Slovenia
Gregor Rebolj, Silicon Gardens Fund II, Slovenia
Maja Tomanič Vidovič, Slovene Enterprise Fund, director, Slovenia
Tomaž Kostanjevec, SPIRIT Slovenia, director, Slovenia
Aleš Pustovrh, Fil Rouge Capital, Partner, Slovenia
Jure Knez, Slovenian business club, Slovenia
Kat Borlongan, La French Tech, Director, France
Alexandre Massart, Blend Ventures, Founder and Investor,UK
Matej Guid, Instatext, Co-founder and CEO, Slovenia
Jan Bormans, European Startup Network, CEO, Belgium (TBC)
Jasmina Henniova, 3TS Capital, Investor, Austria

Komisija je ocenjevala kandidate po štirih kriterijih, in sicer po uspešni potrditvi vrednosti produkta na trgu, pridobitvi investicij s strani domačih oziroma tujih investitorjev, kompetencah, predanosti, izkušenosti in organiziranosti ekipe ter po potencialu za hitro rast na tujih trgih.

FOTO: Marko Pigac

Maja Tomanič Vidovič, direktorica Slovenskega podjetniškega sklada, soorganizatorja projekta, je povedala: “Veseli nas, da je zmagal najboljši in da ga čaka veliko novih odprtih priložnosti, ki jih prinaša nova doba podjetništva. Ta je po pandemiji bolj kot kadarkoli doslej usmerjena v trajnostni razvoj, povezan s skrbjo za okolje in podnebje, za naše zdravje, za naše otroke, za starostnike, za zdravo hrano in za zdrava mesta in vasi. Trajnostni razvoj bo gonilo našega razvoja v prihodnjih letih, zato sem ponosna, da tudi nacionalno tekmovanje Start up leta rojeva nova podjetja, ki sledijo tem ciljem.”

Zmagovalci – Bird Buddy

Bird Buddy je pametna ptičja krmilnica, katere osnovni komplet zajema sodobno zasnovano ptičjo hišico s posodo za hrano in snemljivim modulom, ki vključuje vgrajeno majhno videokamero z mikrofonom in senzorjem za zaznavanje gibanja. Senzor zazna prihod ptice in o tem prek brezžične povezave in mobilne aplikacije obvesti imetnika krmilnice. Ta lahko s pomočjo aplikacije naredi fotografijo ptice. S pomočjo umetne inteligence aplikacija prepozna vrsto ptice, uporabnikom pa omogoča urejanje in deljenje fotografij ptic ter jim ponuja nasvete glede primerne hrane za posamezne vrste ptic.

Bird Buddy svojo vizijo igrifikacije vrta uresničuje s pametno ptičjo hišico, ki so jo sprva ponudili v sklopu Kickstarter kampanje, kjer so v dobrem mesecu dni zbrali 4,2 milijona evrov.

Jedrna ekipa deluje v Sloveniji in prav tako njihovi prvi sodelavci. Opredelitev obeh ustanoviteljev, da nesebično in po svojih zmožnostih pomagata drugim podjetnikom pri nas, je jasno vidna iz števila javnih nastopov, ki sta jih opravila v zadnjih mesecih, kjer poslušalce vselej navdušita s konkretnostjo in uporabnostjo nasvetov, česar marsikdaj manjka v popularnem podjetniškem diskurzu. Prav dostopnost, pripravljenost prisluhniti in pomagati ter sposobnost, da kljub uspehu ostaneta z obema nogama trdno na tleh, so lastnosti, s katerimi ustanovitelja, Žiga Vrtačič in Franci Zidar pomenita izjemno dodano vrednost v slovenskem podjetniškem prostoru.

Ob osvojitvi naslova Slovenski startup leta 2021, je Žiga Vrtačič povedal: »Zelo smo veseli prepoznavnosti v Sloveniji, ker bomo le na ta način lahko privabili najboljše sodelavke in sodelavce. To je krasen način, da tudi Slovenija izve za nas, ne samo ZDA.«

Projekt slovenske start-up skupnosti

Nagrada Slovenski start:up leta je projekt aktivnih deležnikov slovenskega start-up ekosistema. Njihova vloga je sodelovanje pri nominaciji kandidatov za nagrado ter domači in mednarodni promociji finalistov ter prejemnika naziva »Slovenski start:up leta«. Glavni organizator projekta je Start:up Slovenija, soorganizatorja pa že tradicionalno Slovenski podjetniški sklad in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Oddaj komentar