DEM postale večinski lastnik velenjske družbe RGP

Dravske elektrarne Maribor (DEM) so z nakupom 56,9 odstotnega deleža Premogovnika Velenje postale večinske lastnice velenjske družbe RGP. Kot so sporočili iz družbe, so se na podlagi obvestila Premogovnika Velenje o nameravani prodaji poslovnega deleža odločili uveljaviti predkupno pravico, za kar so danes odšteli kupnino 6,9 milijona evrov.

Mariborsko podjetje, ki je sicer del skupine HSE, je imelo že pred omenjenim nakupom v lasti 30-odstotni delež, ki so ga zdaj povečali na 86,9 odstotka. Družbenik gradbenega podjetja RGP so DEM postale junija letos ob družbah Premogovnik Velenje, Soške elektrarne Nova Gorica in Termoelektrarna Šoštanj. Prva dva imata zdaj štiriodstotna deleža, zadnja pa 5,1 odstotka.

Kot je ob tem pojasnil generalni direktor Premogovnika Velenje Marko Mavec, skladno z razvojnim načrtom njihove skupine poteka poslovno prestrukturiranje družbe. Med cilji je tudi odprodaja dolgoročnih finančnih naložb, zato so v preteklosti že prodali tudi poslovne deleže v družbah Golte, Erico in Karbon.

“Glede na sprejete poslovne usmeritve skupine HSE in s ciljem doseganja čim bolj racionalnega delovanja družb nas veseli, da se poslovni delež prodaja znotraj skupine HSE, saj bomo lahko zmanjšali obseg naročanja zunanjih izvajalcev gradbenih in drugih storitev. RGP kot vedno bolj prepoznavno in uspešno gradbeno podjetje lahko storitve ponudi po konkurenčni ceni, dela pa so izvedena dobro in kakovostno,” je dodal Mavec.

RGP je družba, specializirana za infrastrukturno dejavnost, po besedah prvega moža DEM Andreja Tumpeja pa razpolaga s specifično opremo ter znanji, ki so skladni s trenutnimi in načrtovanimi dejavnostmi njihove družbe. Kot je dodal, so z RGP pri nekaterih projektih sodelovali že doslej, med drugim pri ohranjanju energetskega potenciala Drave in gradnji nadomestnega cestišča preko jezu Markovci.

“Z načrtovano realizacijo novih projektov vidimo možnosti nadgradnje sodelovanja ob hkratni poenostavitvi nekaterih aktivnosti in postopkov,” je ob podpisu pogodbe še povedal Tumpej in ob tem izpostavil, da družba RGP posluje dobro, predstavljeni načrti pa napovedujejo dobro poslovanje, tako pri projektih znotraj skupine HSE kot na trgu tudi v prihodnje.

Da so Dravske elektrarne za RGP v zadnjih dveh letih znotraj skupine HSE na področju internih projektov predstavljale največjega naročnika gradbenih del, pa je pojasnil direktor družbe RGP Anton Žagar ter dodal, da tudi projekcije za prihodnja leta kažejo podobne razmere.

“Nakup poslovnega deleža je še toliko pomembnejši, saj so pred nami zahtevni energetski projekti, od vetrnih elektrarn, fotovoltaike, hranilnikov električne energije in podobno, ki jih načrtujejo v DEM,” j
e še poudaril Žagar.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar