FOTO in VIDEO: Odprtje dispečerskega centera Maribor

Danes so odprli dispečerski center v Mariboru, ta izboljšuje kakovost nujne medicinske pomoči v državi, saj naj bi prispeval k hitrejšemu in učinkovitejšemu nudenju pomoči. Zaenkrat bodo začeli z intenzivnim testiranjem tehnoloških rešitev in uvajanjem zaposlenih, z operativnim delom pa naj bi center po trenutnih napovedih začel septembra.

Gre za zelo kompleksen sistem, v katerem ne sme biti napak, zato smo si vzeli nekaj časa, da zagotovimo ustrezno varnost,” je pojasnil vodja dispečerske službe zdravstva v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Andrej Fink, ki organizacijsko nadzira tudi mariborski dispečerski center.

Z dispečerskimi centri bomo omogočili vsem državljanom Slovenije enako dostopnost, ko je njihovo življenje ogroženo. Predvidevamo, da bomo s tem tudi skrajšali dostopni čas do takšnih primerov,” je dejala ministrica ministrica za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Milojka Kolar Celarc, ki je trak pred vrati na novo urejenih prostorov na Trgu Leona Štuklja slovesno prerezala skupaj z generalnim direktorjem UKC Ljubljana Alešem Šabedrom.

Mariborski dispečerski center je zasnovan enako kot ljubljanski in po potrebi lahko eden nadzira položaj v celotni državi. Načeloma pa velja, da mariborski pokriva 120 občin v vzhodni polovici Slovenije, kjer živi nekaj več kot 880.000 ljudi.

Pri prostorskem urejanju dispečerskega centra so po besedah Finka posvečali posebno pozornost zagotovitvi kakovostnih pogojev za delo. Tako je uslužbencem, ki se pri delu soočajo z zelo stresnimi situacijami, med drugim na voljo tiha soba, kjer se lahko sprostijo in umirijo. Uvaja se tudi zaupnike, ki bodo posamezniku nudili psihološko pomoč.

Za človeka, ki potrebuje pomoč, se v praksi ne bo nič spremenilo. Še vedno mora poklicati na številko 112, njegov klic pa bodo tako kot doslej sprejeli v regijskem centru za obveščanje in ga v primeru potrebe po medicinski pomoči preusmerili v dispečerski center.

Naj bi se pa precej pospešilo nudenje pomoči. Cilj je, da se v roku največ ene minute od začetka klica sprejme odločitev, kakšna pomoč je potrebna in aktivira ekipo nujne medicinske pomoči, oziroma da se v največ dveh minutah od začetka klica odpravi ekipa na kraj dogodka. Odposlana bo najbližja mobilna enota nujne medicinske pomoči, ne glede na občino, v kateri je do dogodka prišlo.

Dispečerji morajo pred nastopom dela opraviti 200 ur intenzivnega izobraževanja, nato se še vsaj mesec dni uvajajo v delo. Trenutno se jih v Mariboru uvaja sedem, septembra naj bi jih tu delalo 20. Skupno je trenutno po besedah Finka za to dejavnost zaposlenih 34 ljudi, pet jih je še v postopku zaposlitve. Ker jih bodo potrebovali še več, bodo morali razpis ponoviti. Skupno naj bi ta dispečerski center prinesel Mariboru 60 novih delovnih mest.

Gradbeno-obnovitvena dela in oprema mariborskega dispečerskega centra so stali 1,9 milijona evrov, celoten projekt Dispečerske službe zdravstva pa je ocenjen na 7,8 milijona evrov.

Vir: Lokalec.si

 

Oddaj komentar