FOTO in VIDEO: Na mednarodni znanstveni konferenci “Za človeka gre” poudarek na humanističnih vidikih digitalne transformacije

Alma Mater Europea: Mednarodna konferenca 2022, Foto: Marko Pigac

Danes se je začela hibridna mednarodna znanstvena konferenca z naslovom Za človeka gre. Organizirata jo  Alma Mater Europaea ter Evropska akademija znanosti in umetnosti.

Konferenca se posveča etičnim izzivom digitalne preobrazbe, na njej pa sodeluje več eminentnih udeležencev, govornikov in gostov s strokovnega sveta, skupaj jih je 250. Vsakoletna največja mednarodna znanstvena konferenca v Sloveniji »Za človeka gre« je letos že deseta.  Vse do 18. marca bo potekala tako v studiu kot virtualno. Pripravili pa so 60 panelov in okroglih miz.

Foto: Marko Pigac

Prof. dr. Ludvik Toplak, predsednik Alma Mater Europaea ECM, ki je ena vodilnih slovenskih visokošolskih ustanov na področju digitalizacije in e-izobraževanja, je danes dopoldan izpostavil, da so na prejšnjih konferencah obravnavali čisto znanstvene teme,  pri letošnji pa je poudarek na humanističnih vidikih digitalne transformacije, pri katerih gredo na humanistične in etične vidike digitalne transformacije, pri katerih se ugotavlja, da je digitalna transformacija lahko velik prispevek pri gospodarskemu in tehnološkemu razvoju, na drugi strani pa odpira številne druge izzive.

Sodelujoči na prvem dnevu konference

Danes, na prvi dan, sodelujejo na konferenci Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije, Maroš Šefčovič, podpredsednik Evropske komisije, Dubrovka Šuica, podpredsednica Evropske komisije in komisarka za demokracijo in demografijo, Mark Boris Andrijanič, minister za digitalno transformacijo pri Vladi RS, Janez Cigler Kralj, minister za delo družino in socialne zadeve Republike Slovenije, prof. dr. Klaus Mainzer, predsednik Evropske akademije znanosti in umetnosti, prof. dr. Mindy Chen-Wishart, dekanja Pravne fakultete Univerze Oxford.

Foto: Marko Pigac

Mark Boris Andrijanič, minister za digitalno transformacijo pri Vladi RS, je povedal, da je vesel, da so v lanskem letu v Sloveniji dobili nov zagon, saj je bil ustanovljen Strateški svet za digitalizacijo. Ta je prirpavil 40 zelo konkretnih ukrpeov za digitalno preobrazbo zdravstva, javne uprave, izobraževanja in pa gospodarstva.

Danes bodo na konferenci sodelovali še:

Esther – Mary D’Arcy, predsednica evropskega združenja fizioterapije, Rosette Farrugia – Bonello, direktorica mednarodnega inštituta za aktivno staranje, Prof. dr. Felix Unger, častni predsednik Evropske akademije znanosti in umetnosti, prof. dr. Ivo Šlaus, častni predsednik Svetovne akademije znanosti in umetnosti.

Foto: Marko Pigac

Iskanje trajnostne in etične prihodnosti

Digitalna preobrazba predstavlja vključitev digitalne tehnologije na vsa področja in tako bistveno spremeni življenje človeka in delovanje družbe. Najreprezentativnejši znanstveniki z različnih akademskih področij bodo iskali rešitve trajnostne in etične prihodnosti v okvirih izzivov digitalne preobrazbe.

Osrednje predavanje bo imela dekanja Pravne fakultete Oxford Mindy Chen-Wishart z naslovom “#RaceMeToo: Proti-rasizem se začne doma”.

Preučevanje v smeri zelene digitalne preobrazbe

“Digitalna preobrazba zahteva družbeno in humanistično spoznanje za vzpostavitev ravnotežja med hitrim tehnološkim in družbenim razvojem ter solidarno pravičnostjo. V času koronavirusne bolezni se je potreba po digitalni tranformaciji zelo povečala. Predstavlja nov razvojni izziv na vseh področjih. Na Alma Mater Europaea si prizadevamo za preučevanje v smeri zelene digitalne preobrazbe, kjer je ob znanstvenih in tehnoloških pogledih potrebno osvetliti družbene in humanistične vidike ter iskati ravnotežje med hitrim tehnološkim in družbenim razvojem ter socialno pravičnostjo,” še pojasnjuje profesor Toplak.

Združevanje širokih perspektiv znanja in veščin

Namen konference je združiti široke perspektive znanja in veščin v izobraževalnem okolju na področjih zdravja, medicine, socialne gerontologije, socialnega dela, prava, izobraževanja, psihologije, psihoterapije, komunikacije, arhivistike, informatike, filozofije in humanistike ter medsebojno povezati znanstvenike in strokovnjake, ki bodo predstavili svoje ideje in izsledke o interdisciplinarnih in transnacionalnih pristopih.

Oddaj komentar