FOTO in VIDEO: Maske v Mariboru preganjajo zimo

FOTO: Zveza prijateljev mladine Maribor

Čeprav letos ni bilo tradicionalne pustne povorke, je mariborske mestne ulice in Glavni trg danes dopoldne popestrila pisana druščina individualnih maškar, ki so preganjale zimo.

Bolj kot zmaga na tekmovanju za najboljšo masko jih je k sprehodu po mestu navdihnilo lepo vreme in dejstvo, da so po več mesecih sproščene omejitve zaradi covida-19.

Zveza prijateljev mladine (ZPM), ki v Mariboru organizira vsakoletno pustno rajanje, je na pustni torek na Glavnem trgu postavila foto točki, kjer so lahko našemljenci pozirali fotografu in se pokazali pustni žiriji, ki bo na koncu izbrala najboljše maske.

Šolske počitnice

Tja so se dopoldne namenili večinoma otroci v spremstvu starih staršev, saj so v vzhodnem delu države ta teden šolske počitnice. Sprva so bili precej zadržani, ko so se jim pridružili poskakujoči kurenti in klovni z milnimi mehurčki, pa so se na nedavno obnovljenem Glavnem trgu razigrali tudi pikapolonice, gasilci, morske deklice, škrati, indijanci, pingvini in drugi pustni liki.

V številnih primerih je šlo za maske domače izdelave, čemur so botrovale tudi omejene možnosti nakupovanja v preteklih tednih. “Uporabila sem stvari, ki sem jih imela doma,” je povedala samooklicana Lady Razvalinska.

Vse maškare, ki so se fotografirale, se potegujejo za nagrade v kategorijah posamezna odrasla in otroška maska, družinska maska in dvojice iz istega gospodinjstva. Zmagovalce bodo razglasili v sredo, ko bodo znani tudi zmagovalci natečaja ZPM Maribor za najbolj zabavno zaščitno masko.

Kot pravi koordinatorica aktivnosti v tej zvezi Tadeja Dobaj, bi bilo kljub resnim okoliščinam škoda, če bi se letos odpovedali pustni ustvarjalnosti in norčavosti. “Vsi smo radi vsaj enkrat na leto nekdo drug. Zato smo se kljub vsem omejitvam odločili, da na pustni torek vendarle nekaj naredimo,” je dejala.

Število prisotnih mask letos ni pomembno, saj so spodbujali maškare in njihove spremljevalce, da se po predstavitvi na foto točki sami sprehodijo po mestnih ulicah. Bolj je po besedah Dobajeve pomembna izvirnost in dobra volja, ki je po več mesecih strogih omejitev s ciljem preprečevanja širjenja novega koronavirusa dobrodošla pri vseh ljudeh. “Pa še krasen sonček je,” je dodala.

Trgovci in gostinci so poskrbeli za zadostne zaloge krofov za s seboj, občinske službe pa so ulice v mestnem jedru okrasile s pisanimi trakovi. V izložbah trgovin si je danes še zadnji dan mogoče ogledati tudi razstavo Pustni sprevod v preteklost. Na fotografijah so utrinki s pustovanj ZPM Maribor v preteklih desetih letih.

Oddaj komentar