FOTO in VIDEO: Pipistrel s partnerji predstavil hibridno-električno letalo mednarodnega projekta MAHEPA

Hibridno električno letalo mednarodnega projekta MAHEPA

Slovensko podjetje Pipistrel je kot vodilni partner mednarodnega projekta MAHEPA skupaj z drugimi partnerji predstavilo rezultate projekta za razvoj trajnostnega letalstva. Partnerji iz Slovenije, Nemčije, Italije in Nizozemske so na mariborskem letališču predstavili možnosti serijske proizvodnje hibridno-električnih letal.

Projekt velja za enega od najpomembnejših in najvidnejših projektov evropskega programa Obzorje 2020, v njem sodeluje osem partnerjev iz štirih držav. Novo hibridno-električno letalo, ki je nastalo kot produkt sodelovanja vseh, je Tine Tomažič iz podjetja Pipistrel označil kot leteči laboratorij. Letalo, ki so ga pokazali na letališču, je sicer manjše, a kot pravi Tomažič iz podjetja Pipistrel, so najpomembnejše komponente oziroma njihova kombinacija.

Pri hibridno-električnem letenju se dejansko razvijejo večje hitrosti, obenem pa se premaguje tudi dolge razdalje.

Koordinator projekta Fabrizio Gaspari pa  je dejal, da so z raziskavami nizkoemisijske pogonske tehnologije odprte čisto nove možnosti serijske proizvodnje hibridno-električnih letal.  V projektu, pri katerem je sodelovalo sicer osem partnerjev, izpostavljati pa ne želijo, kdo je kaj naredil, po besedah Tomažiča je namreč njihovo delo prepleteno, sta glavna rezultata sodelovanja nova modularna hibridno-električna pogonska sklopa. Ta delujeta tako na alternativna biogoriva kot tudi na vodik z ničnimi emisijami, je povedal Gaspari in dodal, da sta sklopa ključna tehnologija za prihodnost trajnostnega letalstva. Tehnologijo so preskusili v Pantheri in Hy4.

Partnerji, ki so sodelovali v projektu, so podjetje Pipistrel in Univerza v Mariboru ter nemška Univerza iz Ulma, nemški DLR – German Aerospace Center in podjetje H2FLY, italijanska Univerza Politecnico di Milano in nizozemska Tehniška univerza v Delftu.

Oddaj komentar