FOTO: Dedek Mraz obiskal otroke pod Pohorjem

Mariborčani so danes že tradicionalno pričakali dedka Mraza na Snežnem stadionu pod Pohorjem. Slednjega so se najbolj razveselili otroci.

Dobri mož se je skupaj pravljičnimi bitji spustil s Pohorja, kjer bo vse do 29. decembra obiskoval otroke po vrtcih, šolah in bolnišnicah.

Tradicijo že vrsto let vzdržuje Zveza prijateljev mladine (ZPM) Maribor. Kot je povedala koordinatorica dejavnosti pri tej organizaciji Tadeja Dobaj, so prve medijske zapise o takšnem dogodku v Mariboru našli v letu 1948. Takrat so otroci dedka Mraza pričakali na današnjem Trgu generala Maistra v središču mesta. Ko je bila vzpostavljena Pohorska vzpenjača, pa so dogodek preselili ob vznožje Pohorja.

dedek-mraz-2016-19

Mariborski dedek Mraz pa ohranja videz, kot ga je v 50. letih prejšnjega stoletja naslikal slikar Maksim Gaspari. “Ima pomočnike živalice, snežinke, vile, škrate in z njihovo pomočjo obiskuje otroke,” je pojasnila Dobajeva.

Prihod dedka Mraza v praznično okrašeni kočiji na sveže zasneženi Snežni stadion se je zgodil danes. Na podoben način se bo dobri mož 29. decembra tudi poslovil od mariborskih otrok, a takrat na Trgu Leona Štuklja v središču mesta.

Oddaj komentar